Nieuws - 30 augustus 2012

Schulden maken te gemakkelijk?

Stelling: Studentenleningen moeten aan banden worden gelegd. Studenten lenen te veel en te gemakkelijk.

26-JenM-wit-BdG-8196.jpg
Marlies: Reclames over het kopen op afbetaling zijn tegenwoordig verplicht voorzien van een waarschuwing, bij de bank krijg je alleen een lening als ze er zeker van zijn dat ze het geld terug zullen zien. Toch kun je bij DUO slechts met enkele muisklikken maandelijks honderden euro's extra op je rekening gestort krijgen. De regels wat betreft het terugbetalen hoef je niet eens gezien te hebben. Natuurlijk is, wanneer je geen tijd hebt voor een bijbaan en ook weinig bijdrage van je ouders krijgt, lenen onvermijdelijk en moet zeker mogelijk blijven. Echter, vele studenten gebruiken het geld ook voor wintersportvakanties, smartphones en andere bepaald niet noodzakelijke dingen. Uiteraard zouden studenten slim genoeg moeten zijn om na te denken over de consequenties. Echter, door het gebrek aan voorlichting en het feit dat een lening zo makkelijk geregeld is, lijkt dit lang niet altijd te gebeuren.
Reactie Jillis: Ik ben niet zo van het denken voor andere mensen. Laat studenten zelf maar beslissen of ze geld willen lenen voor een lange vakantie of niet. De consequenties kun je op die leeftijd met die intelligentie best overzien. Geef wat vertrouwen en gun studenten de vrijheid.
Jillis: Binnen de samenleving (de politiek en het Nibud bijvoorbeeld) is wat paniekerig gereageerd op de constatering dat de helft van de studenten een studieschuld heeft. Ik vraag me af waarom. Lenen is vaak een bewuste keuze van studenten. Deze mensen zouden gezien hun opleiding over hersenen moeten beschikken en kunnen geacht worden die keuze weloverwogen gemaakt te hebben. Of ze nou lenen om de eindjes aan elkaar te knopen of om niet elk dubbeltje om te hoeven draaien; de keuze is vrij (je kan ook een bijbaan nemen) en de rente is laag. Daarnaast kun je het zien als investering in je studententijd die - mits je geen onzincursus hebt gekozen - later een goed salaris op zal leveren. Kortom, ik maak me niet zo druk om dit gegeven. Om er nou weer een voorlichtingscampagne tegenaan te gooien lijkt me zonde van het geld en de moeite.
Reactie Marlies: Bewuste keuze? Veel studenten blijken helemaal niet zo bewust met geld en lenen bezig te zijn, zo blijkt uit onderzoek. Ik ken ook genoeg ex-studenten die achteraf gezien liever minder hadden geleend. En garantie op een baan is er in deze tijd ook lang niet altijd, dus of je later een goed salaris zult krijgen is nog maar de vraag.