Nieuws - 22 maart 2012

Schuld

Als je er te lang naar kijkt, word je er onrustig van. Waarvan? De Nationale Studieschuldteller (www.wiebetaaltderekening.nl) die de oplopende studieschuld in beeld brengt. Op dit moment al ruim 5,8 miljard euro. Per seconde komt daar 17 euro bij. De teller is een actie van het ISO tegen de onderwijsplannen van staatssecretaris Zijlstra. Duizelingwekkend. Oh ja, je kunt er ook een petitie tek

Appje
Zit je helemaal aan de grond vanwege die oplopende studieschuld? Een oud-student heeft een app ontwikkeld waarmee je kunt berekenen hoe je die zo voordelig mogelijk kunt aflossen. SchuldVrij, heet ie. Met het rekenmiddel hoef je  niet meer klakkeloos het aflosschema van DUO te accepteren, meldt de app-bouwer. Fijn om te weten. En dat voor maar 79 cent. Een betere investering voor je stufi is er niet.
Boe!
Een student aan Cambridge University is tot het eind van 2014 geschorst omdat hij vorig jaar een toespraak van de minister van onderwijs verstoorde.  Met dit schokkende gedicht: 'You are a man who believes in the market and in the power of competition to drive up quality. But look to the world around you: your gods have failed.' De andere aanwezigen herhaalden het gedicht als een mantra, tot de minister zijn speech afblies. 60 van hen hebben nu ook om straf gevraagd.
Pi-ece of music
Op pi-muziek rust geen rechten. Met die uitspraak beslechtte een Amerikaanse rechter op 14 maart (3,14!) een ruzie tussen twee wiskundig aangelegde musici. De twee maakten muziek gebaseerd op het getal pi, waarbij elk cijfer wordt vervangen door een noot. Levert dat muziek op? Jazeker. Kijk en luister op http://bcove.me/ywsjxl6u. Hoe zou de lichtsnelheid klinken?