Organisatie
Nieuws

Schrijfwedstrijd: de deadline nadert…

Je hebt nog twee weken de tijd om mee te doen aan de strijd om de beste journalistieke verhaal. De deadline begint dus in zicht te komen en dat maakt zenuwachtig... Want je wíl wel meedoen, maar waar begin je?

Om je op gang te helpen vroeg Resource een drietal ervaren journalisten om tips & trucs. Hoe schrijf ik een verhaal?

Stijn van Gils, studentredacteur en ex-columnist van Resource

Onderwerp: Het kan mij niet schelen of je over ambtelijke bezuinigingen of je nieuwe onderbroek schrijft. Maar zorg dat de lezer zich in je verhaal herkent. Schrijf nooit over wat geweest is, maar over wat nu gebeurt. Welke vorm? Column natuurlijk. Resource snakt naar een nieuwe studentcolumnist die verrassend uit de hoek komt. Eentje met een flinke dosis zelfspot en vlijmscherp kritisch denkvermogen. Zakelijk of persoonlijk? De Resource is geen Viva. Een persoonlijke stijl gebruik je alleen als er echt geen andere optie is. Wil je een feitelijk verhaal toch wat persoonlijker maken: laat anderen aan het woord. In welke valkuil moet je niet stappen: Te veel willen vertellen. Je verhaal is persoonlijk of feitelijk, gaat over dit of dat en is zo kort als mogelijk. Durf flink te schrappen in je eigen werk.

Marianne Heselmans, freelance wetenschaps­journalist voor o.m. NRC

Onderwerp: Kies allereerst een onderwerp waar je je thuis bij voelt en over mee kunt praten, couscous gerechten bijvoorbeeld, of de verdwijnende natuur in Nederland. Kijk dan waar het nieuws zit. Vorm: Kies voor een duidelijk format, waarbij de boodschap (het nieuws, het probleem, je opinie) ver vooraan in het verhaal staat. Tip: analyseer in kranten en tijdschriften hoe anderen een nieuwsbericht, nieuwsverhaal, opiniestuk, column of reportage aanpakken. Zakelijk of persoonlijk? Persoonlijke stijl is altijd beter, maar betekent niet vrij: kies voor een strakke structuur. Wie veel van een onderwerp weet, gebruikt vaak vanzelf eerder een persoonlijke stijl omdat hij of zij met gezag kan schrijven. Valkuilen? Academici vervallen gemakkelijk in algemeen taalgebruik, met veel abstracte woorden als ‘samenwerking’, ‘omgeving’ en ‘partijen’. Andere valkuil is te lang in wetenschappelijke details blijven hangen.

Rik Nijland, freelance journalist voor o.m. de Volkskrant en Resource

Onderwerp: Kies een onderwerp met pit. Hoe verrassender hoe beter. Maar beperk je in je onderwerpkeuze. Het is ondoenlijk in een paar honderd woorden het wereldvoedselprobleem en mensenrechten te behandelen. Beeldend schrijven: Ga recht op je doel af. Zijpaden zijn voor een andere keer. Schrijf beeldend; wissel korte en lange zinnen af; varieer in de zinsopbouw, niets steeds het onderwerp voorop; vermijd de woorden je en men. Valkuil: Probeer vooral niet lollig te doen. Dat is een gevaarlijk genre, alleen geschikt voor heel goede schrijvers. Voor het beste journalistieke verhaal ligt er een geldbedrag van liefst 250 euro klaar. Kijk voor de voorwaarden op www.resource.wur.nl

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.