Nieuws - 14 juni 2001

Scholierenfeest

Scholierenfeest

De grote kroegzaal van studentenvereniging Ceres wordt al snel zweterig warm tijdens het optreden van Birgit, donderdagavond 7 juni. Verschillende mensen lopen rond met een nat, plakkend shirt. De band speelt op het eindexamenfeest voor scholieren van 6 vwo, waarmee de universiteit eerstejaars hoopt te trekken. De universiteit heeft de vier verenigingen (Ceres, KSV, SSR-W en Unitas) gevraagd dit feest na afloop van de informatiedag te organiseren en stelde hiervoor vijftigduizend gulden ter beschikking. Naast Birgit zijn de gitaarband Green Lizard en dj's van Radio 538 geboekt. De mannen van de radio staan met hun disco op een podium in de mensazaal. Ze draaien stampende housemuziek, draaien plaatjes halverwege weg en praten tussen de plaatjes door.

Onder de vijfhonderd bezoekers zijn maar weinig scholieren. Volgens de organisatie zijn er tweehonderd kaarten gereserveerd door scholieren, maar velen zijn niet op de informatiedag geweest; de universiteit telde maar 61 bezoekers. Voor scholieren waren de kaartjes gratis; anderen konden ze kopen.

Tijdens Green Lizard hangt een groep vrienden van een middelbare school uit Nijmegen rond in de hal. Stefan: "We zijn hier omdat ??n van onze vrienden hier iets tropisch gaat studeren." Stefan zelf gaat Technische bestuurskunde in Delft studeren. Kevin, die naast hem staat en Biomedische wetenschappen in Utrecht gaat studeren, vindt de universiteit na?ef als ze denkt dat dit feest mensen naar Wageningen doet trekken. "Iedereen heeft nu al zijn keuze gemaakt", zegt hij. De 22-jarige Tonja Mertens denkt er over om hier Biologie te komen studeren. Hij staat achterin de grote kroegzaal naar Green Lizard te kijken. Mertens: "Na drie jaar Geneeskunde in Rotterdam en een jaar werken wil ik toch weer gaan studeren. Wageningen is in ieder geval leuker dan Rotterdam, waar studenten ??n massa zijn. De omgeving is hier ook een stuk natuurlijker. Wageningen is een groot dorp en dat lijkt me wel wat." Via de mail heeft hij een slaapplek gekregen in een studentenhuis. Hij is daar eerder op de avond al geweest. "Het was wel even schrikken, al die oude meubels en ranzige zooi. Ik woon in Rotterdam op een schone combi-kamer. Maar ik heb me in Rotterdam ook nooit in het studentenleven gestort", bekent hij. Hij is vandaag alleen voor het feest gekomen en vermaakt zich net als de rest van de bezoekers prima. Voor het podium is het intussen minder druk dan bij Birgit, maar men is minstens zo enthousiast en er wordt lekker rondgesprongen. Overal liggen plastic bekertjes waarin deze avond de drank wordt geschonken.

In de zaal van Radio 538 is de luchtvochtigheid ook tot grote hoogte gestegen. "Jullie studenten kunnen wel drinken zeg", zegt de dj. "Zullen we tegen twee?n maar naakt gaan dansen omdat het hier zo warm is? Of zal ik jullie straks wat droge 538-shirts toegooien?" "Heee", joelt het publiek en danst lekker verder.

Bij de wc's hangt een groepje van zes jongens en meisjes zweterig en duidelijk onder invloed aan elkaar. "We zitten allemaal op de Pantarijn hier in Wageningen. Via een flyer in ons postvakje wisten we van dit feest en het leek ons wel wat", vertelt ??n van hen. "Maar ik ga hier echt niet studeren, ik ga lekker naar een andere stad." De Pantarijnleerlingen Michiel Beekhuizen en Laura Keukens hebben de koelere hal opgezocht. Ze zijn al eerder op Ceres geweest met schoolfeesten. Beekhuizen: "Ik voel me vanavond wel jong, er zijn zoveel studenten. Maar het is wel leuk dat het is georganiseerd." Ook Marieke Brouwer en Sylvie van der Pol, die beiden net eindexamen hebben gedaan op de Pantarijn, vinden het vreemd dat er maar weinig scholieren zijn.

Onder de wel aanwezige scholieren waren in ieder geval nog drie aankomend eerstejaars: Meinie Naus uit het Limburgse Reuver met een vriendin uit haar klas en een meisje uit Veldhoven, dat ze eerder hebben ontmoet. De twee Limburgse meiden gaan Bodem, water, atmosfeer studeren. Naus: "Maar wij hebben het over aardwetenschappen, BWA is zo'n stomme naam." Ze is niet meer naar de informatiedag geweest 'want ze was al genoeg voorgelicht' na een open dag en twee meeloopdagen. "Ik kom zelf uit een dorp en vind het wel prettig dat Wageningen ook een dorp is", zegt ze, waarna ze een slokje van haar bekertje fris neemt.

Yvonne de Hilster