Wetenschap - 13 juni 2015

Scholieren ontmoeten André Kuipers in Orion

tekst:
Rob Ramaker

Astronaut André Kuipers vertelde op vrijdag 12 juni in Orion twaalf schoolklassen over zijn ruimteavonturen. Deze collegetour moet de volgende generatie interesseren in techniek en bètawetenschap.

André Kuipers enthousiameert kinderen voor bètavakken. Foto: Guy Ackermans

Een roffel van kindervoeten weerklinkt vrijdagochtend door de waaierzaal van Orion. Het is het geluid van 350 kinderen die tegelijkertijd niet ontsnappen aan de zwaartekracht. Met dit soort proefjes leert astronaut André Kuipers zijn jeugdige publiek hoe lastig het is los te komen van de Aarde. Later ervaren de kinderen hoe wrijving met de atmosfeer een Sojoezcapsule opwarmt, door hun handen tegen elkaar te wrijven.

De collegetour van Kuipers, die gisteren Wageningen Universiteit aandeed, is een initiatief van het Techniekpact. Samen met het wetenschapsknooppunt in Wageningen wil deze club basisscholieren motiveren te kiezen voor technische en exacte opleidingen. Tussen de ruimteavonturen van Kuipers door horen de kinderen over levensmiddelentechnologie die het mogelijk maakt voedsel langer te behouden, het maken van onderdelen in 3D-printers en hoe je een wetenschappelijk proefje opzet.

André Kuipers

Het is een leuke klus, zegt Kuipers achteraf. ‘Kinderen zijn gebiologeerd door iets vreemds als gewichtloosheid en stellen de meest interessante vragen.’ Uit de zaal klinken kreetjes van verbazing en bewondering als Kuipers een filmpje laat zien waarin water als een soort gel op zijn gezicht kleeft. Hele andere kreten slaken de kinderen uit als de ruimtevaarder uitlegt dat al ons drinkwater ooit urine is geweest. ‘Of in een dino heeft gezeten.’

Kuipers spreekt bewust voor groep-zevenklassen. ‘Het is een leeftijd waarop de interesse voor techniek ontstaat.’ Zelf herinnert hij zich nog hoe zijn fascinatie voor de ruimte werd gewekt door onder meer science fiction-boekjes die hij had gekregen van zijn oma en een beeldplaat van een opengewerkt ruimtestation Skylab in KIJK. Hij herkent dan ook veel in de elfjarigen in de zaal. En wie weet bedenkt een tienjarige door het college dat hij of zij in de toekomst echt wil ontsnappen aan de zwaartekracht.