Organisatie - 1 januari 1970

Scholieren kijken en doen op Xperience life!2

De opening van scholierenconferentie Xperience life!2 vond dit jaar op twee locaties tegelijk plaats, vanwege een minder groot budget dan vorig jaar. Dit jaar geen ontvangst in een grote tent op De Dreijen: de scholieren zijn opgedeeld in twee groepen. In het Wiskundegebouw opent burgemeester Pechtold, en op sportcomplex de Bongerd maakt net als vorig jaar cabaretier Jan Jaap van der Wal zijn grappen.

Videoconference zou het de scholieren mogelijk moeten maken beide openingen te volgen. Maar het geluid ontbreekt, en een snel verhelpen van de storing blijft uit. Cabaretier Van der Wal begint dan maar vervroegd zijn conference. ,,Ach, jullie hebben geluk, jullie missen vast niets aan die burgemeester.’’
De scholieren konden bij hun aanmelding een keus maken uit 75 workshops, met namen als ‘Het broeikaseffect natuurlijk! Is meten ook weten?’, ‘Liefde is niet blind’, en ‘De smaak van hagelslag’. De scholieren kunnen uit het aanbod van workshops en experimenten ideeën opdoen voor het maken van hun profielwerkstuk.
Op het natte gras bij Meteorologie staan tien scholieren bedeesd te rillen in de kou. Gelukkig vraagt wiskundeleraar Renckes van het Grootsiuscollege uit Heerlen honderduit. Zelf studeerde hij lang geleden in Utrecht, maar toen kon hij Wageningen al waarderen. ,,Wageningen is een setting van het gewone volk. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Hier steken ze de handen tenminste uit de mouwen.’’ Het practicum op het meteoveld spreekt hem wel aan. ,,Beter dan dat van vorig jaar, toen we ook nog eens als docenten bij elkaar werden gepropt. Nu kunnen de kinderen zelf kijken en doen. Maar dat gedoe met die lancering op de maan, waar de opening van de conferentie mee begon, hoeft alsjeblieft niet. Daar kijken die kinderen toch zo doorheen, al hebben ze nog zo’n babyface.’’ De scholieren klimmen omhoog om de wind te meten. Een scholiere: ,,Toch weet ik zeker dat ik me niet had opgegeven voor iets met het weer.’’ | E.T.