Nieuws - 23 februari 2012

Schmallenberg

Opnieuw is in ons land een ernstige veeziekte uitgebroken, maar omvang en consequenties zijn nog onduidelijk: Schmallenberg. Hoe, wat, waar, en wat nu?

5-Joop-vuist-9396.jpg
De veroorzaker is een nieuw virus, vernoemd naar het dorpje Schmallenberg in het Sauerland, waar de ziekte voor het eerst is waargenomen. Het behoort tot een groep van exotische virussen, telt slechts zes genen, en veroorzaakt misvormingen van de foetus en afzichtelijke misgeboorten bij schapen, geiten en kalveren. Het virus drijft niet alleen boeren tot wanhoop maar ook de uitbaters van het Duitse skioord. Die zijn bang dat toeristen wegblijven en eisen een naamsverandering van het virus. In de veeteelt dreigt de zoveelste ramp voor de export. Rusland heeft al aangegeven geen Nederlandse schapen en geiten meer toe te laten.
Ik probeer me te verplaatsen in zo'n ongeboren lammetje. Ik ben voorbestemd om te vertederen, och en ach, maar de werkelijkheid is een andere. Mijn verminkte lichaam roept afkeer en misprijzen op, ik ben een financiƫle tegenvaller. Het enige dat ik wil, is leven, maar dat is mij niet gegeven. Zal ik doodgeboren worden, en zo niet: een spuitje, een handomdraai of natuurlijk creperen?
Wat te doen? Volgens mij is het antwoord niet zo ingewikkeld. Na varkenspest, BSE, vogelgriep, Q-koorts, EHEC-bacterie en blauwtong is de maat zo langzaam aan toch wel vol, zou je zeggen. Alleen door de landbouw fundamenteel te veranderen kunnen we van dergelijke ellendes in de toekomst verschoond blijven. Hoe kan de knop om? Wanneer valt de beslissing? Hoelang moet het vriezen, voordat het mag gaan dooien?