Nieuws - 21 juni 2012

Schiphol gansvrij door olifantsgras

De Haarlemmermeerpolder rond Schiphol is straks misschien grotendeels begroeid met metershoog olifantsgras én ganzenvrij. Dat is tenminste de inzet van het afstudeeronderzoek van vierdejaars VHL-studenten Jildert de Boer en Pieter Koning. Hun werk is op de Floriade te zien.

3-Pieter-en-Jildert-in-het-olifantengras.jpg
'Ganzen houden van open landschap. Dat hebben ze nodig om op te stijgen, net als vliegtuigen', zegt Jildert de Boer. De vierdejaars student Tuin- en landschapsinrichting deed met studiegenoot Pieter Koning een afstudeeronderzoek naar ganzenproblematiek bij luchthavens en de rol van olifantsgras. 'Olifantsgras wordt drie meter hoog en het is een droge grassoort. Ganzen zullen het niet eten', legt De Boer uit.
De grote aantallen ganzen rond luchthaven Schiphol zorgen voor problemen. Twee jaar geleden moest een vliegtuig zelfs een noodlanding maken na een botsing met ganzen. Vorig jaar sloot Alterra van Wageningen UR de zogenaamde 'green deal' met de overheid en een groep boeren, om de teelt van olifantsgras rond Schiphol te stimuleren. Via het lectoraat Groene Leefomgeving van Steden konden de studenten aanhaken bij dit project.
Inmiddels hebben drie boeren ongeveer 15 hectare olifantsgras aangeplant als proef. 'Dat is nog niet genoeg om te kijken of het dé oplossing is, maar wel genoeg om te kijken of de ganzen daar wegblijven', aldus De Boer.
Voor de boeren is de teelt lucratief, berekenden de studenten. De stevige grasstengels worden gebruikt voor de productie van onder meer biogas, briketten, stalstrooisel, bioplastic, spaanplaten en beton. In Duitsland, Engeland en Brazilië is daar veel ervaring mee.
Een nadeel van het hoge olifantsgras is dat je geen vrij zicht meer hebt, maar daar bedachten de studenten een oplossing voor. 'Wanneer de afstand tussen de weg en het perceel groter is dan 300 meter, blijven de bomen en huizen maat- en gezichtsbepalend in het landschap.'
De Boer en Koning maakten twee infopanelen over hun onderzoek die op de Floriade worden geëxposeerd bij aangeplant olifantsgras. Daar houden ze ook hun afstudeerpresentatie, op 27 juni. De panelen blijven tot het einde van de Floriade te bezichtigen bij de World Show Stage, tussen China en India. De Boer: 'Daar zijn we best trots op.'