Wetenschap - 1 januari 1970

Schimmelsporen produceren bruikbare aroma’s

Schimmelsporen produceren bruikbare aroma’s

Schimmelsporen produceren bruikbare aroma’s


,,Farmacologen weten al hoe ze schimmelsporen hormonen kunnen laten
produceren’’, zegt ir Wout Wolken. ,,Maar over de mogelijkheden om met
schimmelsporen smaakstoffen te maken was nog weinig bekend. Vandaar mijn
promotieonderzoek.’’

Wolken heeft zich in een EU-project verdiept in de sporen van de schimmel
Penicillium digitatum, het organisme in de fluwelen grijze laag op
mandarijnen of sinaasappels die te lang hebben gelegen. Wolken onderzocht
of die sporen natuurlijke smaakstoffen konden omzetten in andere, meestal
duurdere, aroma’s. ,,Als je schimmels gebruikt om natuurlijke stoffen om te
zetten, dan is het eindproduct nog steeds natuurlijk’’, zegt Wolken. ,,Dat
is aantrekkelijk voor de producent. Consumenten staan wantrouwig tegenover
‘onnatuurlijke’ smaakstoffen.’’
Het gebruik van de sporen van schimmels heeft een voordeel boven gebruik
van de schimmel zelf. ,,Als je schimmels stoffen laat maken ontstaan er al
snel producten die in een bepaalde concentratie de schimmel zelf doden.
Sporen kunnen meer hebben. Je kunt processen langer laten doorgaan en
grotere hoeveelheden produceren.’’
Commercieel het meest interessant was Wolkens ontdekking van een enzym in
de sporen van P. digitatum, dat de stof kaneelaldehyde kon omzetten in
benzaldehyde. ,,Benzaldehyde is niet zo’n verschrikkelijk dure stof’’, zegt
Wolken, ,,maar het is wel een stof die de industrie veel gebruikt.
Benzaldehyde veroorzaakt het amandelaroma van bijvoorbeeld Amaretto.’’
Patenten heeft het project niet opgeleverd. ,,Mijn promotieonderzoek maakte
deel uit van een project’’, zegt Wolken. ,,Ik heb samengewerkt met
onderzoeksinstituut ATO, de universiteit van Gent en twee bedrijven. We
hebben nog even gedacht aan patenten aanvragen, maar de bedrijven vonden
dat te veel moeite. Om te controleren of de concurrenten het patent niet
aan hun laars lapten zouden ze in hun fabrieken moeten gaan kijken, en dat
kan natuurlijk niet. Als de onderzoeksresultaten geheim zouden blijven was
het misschien anders geweest, maar mijn promotieonderzoek is nu eenmaal
openbaar.’’ |
W.K.

Ir Wout Wolken promoveert op 22 april bij prof. Hans Tramper, hoogleraar in
de Bioprocestechnologie.

Re:ageer