Wetenschap - 15 augustus 2017

Schimmels groeien goed in zwembad

tekst:
Roelof Kleis
1

Last van kalknagels? Een goede kans dat je dat in het zwembad hebt opgelopen. Maar je kunt er tegen veel meer schimmels aanlopen, blijkt uit Delfts/Wagenings onderzoek.

© Pixabay

Zwembaden hanteren een streng schoonmaakregiem. Het gebruik van chloor om de boel te desinfecteren, maakt daar een belangrijk onderdeel van uit. Chloor doodt bacterien. Maar hoe zit het met schimmels? Hoeveel en welke schimmelsoorten tref je in een doorsnee zwembad aan? ‘Eigenlijk is dat een terra incognita’, zegt schimmelexpert Anne van Diepeningen. Samen met onderzoekers van Delft, Utrecht en het RIVM deed zij een eerste verkenning.

Kweekmedia
De onderzoekers namen een groot aantal monsters van het water en de oppervlakken om het bad van een Nederlands zwembad. De monsters werden vervolgens op verschillende kweekmedia gezet om eventueel aanwezige schimmels te laten groeien. Met genetische analyse werden de verschillende schimmels vervolgens geïdentificeerd. Dat leidde tot opmerkelijke resultaten. De onderzoekers troffen liefst 79 verschillende schimmels en schimmelgroepen aan.

kalknagels.jpg

De helft van die 79 schimmels is in principe ziekmakend. ‘Daarbij hanteren we het criterium dat er minimaal één paper is waarin die soort wordt beschreven als ziekteverwekker: dus er is minimaal één iemand die er ziek van is geworden.’ Van Diepeningen vindt dat percentage hoog. Maar houdt ook een flinke slag om de arm. ‘Vergelijksmateriaal is schaars. Dat soort
gegevens zijn er gewoon niet. Een flink deel van de aangetroffen schimmels zit bijvoorbeeld ook in leidingwater of de lucht.’

Ondanks de opmerkelijke hoeveelheid aangetroffen soorten schimmels, worden maar relatief weinig mensen ziek van schimmels. ‘Zeker als je in aanmerking neemt hoeveel duizenden mensen er dagelijks in een zwembad stappen.’ Daarentegen heeft volgens Van Diepeningen naar schatting 10-15 procent van de  mensen last van kalknagels en/of zwemmerseczeem. Door schimmels veroorzaakte aandoeningen die onder meer in het zwembad worden opgelopen.

De bestrijding van dergelijke infecties is lastig. Artsen staan vaak met lege handen
Anne van Diepeningen

Van Diepeningen wijst bovendien op het feit dat steeds meer mensen problemen hebben met een zwakker wordend immuunsysteem. ‘En voor die mensen is het oplopen van een schimmelinfectie wel een risico. De bestrijding van dergelijke infecties is lastig. Artsen staan dan vaak met lege handen.’ De onderzoekers adviseren daarom verder onderzoek te doen naar de bestrijding van schimmels in zwembaden.

Chloor
Regelmatig schoonmaken met chloor is in ieder geval niet afdoende, blijkt volgens Van Diepeningen uit deze studie. Nader onderzoek moet uitwijzen of en hoe je schimmels kunt weren of bestrijden in zwembaden. Op dit moment zijn er geen normen met betrekking tot schimmels in zwem- of drinkwater.

Re:acties 1

  • Henk Reyers

    In Nederland heerst er geen klimaat van eerst douchen voor het zwemmen. De schimmels worden door bezoekers meegebracht. Men is niet meer gewend (en niet bereid) vooraf te douchen. Dit was vroeger wel zo. In de ons omringende landen is dit nog wel verplicht en geaccepteerd. Iedereen springt hier ongewassen het water in met gel in het haar, smeersels op de huid, deodorant, voetschimmels, bacterieen, etc. Dit moet allemaal door de zwembad filters en de toegevoegde chemicalien gezuiverd worden tot acceptabel zwemwater. Niet algemeen bekend maar ook het zweet van wedstrijdzwemmers, waterpoloers,aquafitters, etc zorgt voor vervuiling. Maar wat een nog grotere vervuilende trend is; zijn de jongeren die in grote getalen de onderbroek onder de zwembroek aan houden. Men mag er genoeglijk van uitgaan dat de zwemkleding gewassen en schoon is, maar of de onderbroeken "remspoor vrij" zijn valt te betwijfelen. Al jaren maakt men zich druk om het plassen in het zwemwater,(ureum gehalte) maar dat is het minst grote probleem. Er zou een groot probleem opgelost worden wanneer de zwembaden zo ingericht worden dat vooraf douchen weer verplicht wordt en dat uitsluitend zwemkleding toegelaten werd.

    Reageer

Re:ageer