Wetenschap - 27 september 2001

Schimmelaanval op groente te voorkomen met parasiet

Er is een nieuw biologisch bestrijdingsmiddel op de markt dat de in de landbouw veel voorkomende schimmel Sclerotinia kan doden. ATO, de sectie Proceskunde van Wageningen Universiteit en Plant Research International hebben bijgedragen aan het onderzoek.

Groenten- en bloemenkwekers kunnen met het biologische middel voorkomen dat hun product wegrot door de groei van Sclerotinia, die herkenbaar is als witte pluis. Vooral koolzaad en zonnebloem, maar ook sla, selderij en vele andere groenten zijn kwetsbaar.

In het nieuwe middel wordt gebruik gemaakt van een al langer bekende parasiet van Sclerotinia: dit is een andere schimmel genaamd Coniothyrium minitans. Deze schimmel doodt Sclerotinia en richt zelf geen schade aan gewassen aan. Onderzoekers van de sectie Proceskunde en het ATO hebben een methode ontwikkeld om de sporen van deze parasiet op grote schaal te produceren.

Projectleider dr. Truus de Vrije van het ATO: "We hebben gewerkt aan een methode om de sporen van de schimmel te laten groeien op stukjes hennep aangezien hennep voldoende water vasthoudt. Door er ook nog tarwezemelen aan toe te voegen, geef je de schimmel de nodige voedingsstoffen om te groeien."

Het eindproduct bestaat uit een mengsel van ge?soleerde sporen en suikers, die tot korrels verwerkt zijn. Boeren en tuinders kunnen de korrels oplossen in water en er vervolgens hun gewassen mee besproeien. De sporen ontkiemen in het veld en zo kan de schimmel de aanval gaan inzetten op Sclerotinia.

Het Duitse bedrijf Prophyta heeft inmiddels in diverse Europese landen het product op de markt gebracht, nadat vooral in Duitsland op grote schaal veldtesten zijn gedaan.

Het middel lijkt een goed alternatief voor de momenteel gebruikte chemische bestrijdingsmiddelen. De productiekosten zijn vergelijkbaar, heeft het Duitse bedrijf becijferd. De Vrije: "Je moet ook beseffen dat de chemische middelen het grondwater vervuilen en toxisch kunnen zijn voor bijvoorbeeld vissen. De kosten voor waterzuivering kunnen hierbij hoog oplopen." | H.B.