Nieuws - 23 september 2010

‘Schijnheiligheid is troef’

Universiteitenvereniging VSNU is teleurgesteld in het kabinet, dat ondanks alle mooie woorden op onderwijs en onderzoek bezuinigt. ‘Schijnheiligheid is troef’, fulmineert VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda.

Noorda stelt vast dat de financiering per student daalt, dat er geen geld beschikbaar is om de salarissen op peil te houden en dat er miljoenen euro’s minder aardgasbaten naar kennis en innovatie gaan. Daarnaast is een aantal toegezegde subsidies verlaagd.
Wageningen UR is het inhoudelijk met Noorda eens, maar distantieert zich van zijn woorden. ‘Het woord ‘schijnheilig’ is onkies, zo communiceer je niet met het kabinet’, stelt woordvoerder Simon Vink.
 
Mond vol
Ook de studentenorganisaties zijn teleurgesteld in de onderwijsbegroting. Volgens de LSVb krijgen de hogescholen en universiteiten honderd miljoen euro minder dan beloofd. “Met deze begroting doet het kabinet er niks aan om op te klimmen naar de top vijf van mondiale kenniseconomieën, waar de politiek de mond vol van heeft”, aldus voorzitter Sander Breur.
Zijn ISO-collega Guy Hendricks zegt:  “De tijd van mooie woorden kennen we, het wachten is op echte investeringen.” Hij vestigt zijn hoop op het volgende kabinet. Dat doet ook de vereniging van hogescholen, de HBO-raad, die de begroting voor 2011 niet zo verrassend vindt. “Wij wachten liever op de plannen van een nieuw kabinet”, zegt een woordvoerder.