Nieuws - 29 maart 2001

Schiet aaibare herten direct neer!

Schiet aaibare herten direct neer!

Struinnatuur is in. In het natuurgebied de Millingerwaard bij Nijmegen krijgen busladingen dagjesmensen te maken met Konik-paarden en Heck-runderen. Dat gebeurt niet zonder ongelukken, zo blijkt uit Alterra-onderzoek.

De bronsttijd en de tijd dat kalfjes en veulentjes worden geboren, zijn de gevaarlijkste periodes in de struinnatuur. De berijder van een merrie moet niet verwachten dat een bronstige wilde hengst rekening met hem houdt. Die heeft alleen oog voor de merrie. En de kalveren die runderen op rustige plekken werpen, zijn vaak reden voor gevaarlijke verdedigingsacties tegenover struinende recreanten.

Dagjesmensen moeten afstand houden van de wilde dieren. En andersom. Beheerder S?rensen van het Deense natuurgebied Dyrehavn bedacht een remedie tegen opdringerig bedelende herten, die even simpel is als radicaal. "Als je dichtbij een grote grazer kan komen - schiet hem dan onmiddellijk neer! Over de jaren zullen ze een vluchtafstand ontwikkelen die honderd procent beschermt tegen ongelukken." De methode blijkt succesvol.

Landbouwvee blijkt overigens gevaarlijker dan de Heck-runderen en Konik-paarden. Vooral zwartbonte stiertjes zijn levensgevaarlijk. | M.W.