Nieuws - 1 januari 1970

Scheerkwast met verboden dassenharen

Inzepen met dassenharen is een luxe. De haren zijn heerlijk zacht en absorberen meer scheercrème dan synthetische haren. In een partij chique scheerkwasten uit Nederland zijn echter dassenharen gevonden van de beschermde Euraziatische das.

Scheerkwasten worden veel gemaakt met haren van synthetisch materiaal, maar liefhebbers geven de voorkeur aan haar van varkens of everzwijnen, of liever nog, van dassen. De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft vorig jaar een partij scheerkwasten in beslag genomen, omdat er haren van beschermde dassensoorten in verwerkt zouden zijn.
De parfumerieketen die de kwasten had ingevoerd heeft onderzoekers gevraagd om met DNA-onderzoek vast te stellen van welke dassensoorten de haren afkomstig zijn. Alterra-onderzoeker drs. Hugh Jansman onderzocht dit samen met vier Spaanse en een Britse onderzoeker, en publiceerde hierover in Biological Conservation.
Meestal komen de haren in een luxe scheerkwast van de varkensdas, een das uit Zuidoost-Azië. De kwasten uit de onderzochte partij waren voor het merendeel in China gefabriceerd, en bezaten volgens Jansman overtuigende certificaten die aantoonden dat de haren afkomstig waren van lokale dassensoorten. Toch werden in vier scheerkwasten haren gevonden van de beschermde dassensoort Meles meles, de Euraziatische das. Drie daarvan kwamen van Aziatische ondersoorten, die echter evengoed in Europa beschermd zijn. Eén kwast bevatte haren van een Noorse ondersoort.
Wat er met de uitkomst van het onderzoek gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Jansman verwacht dat de parfumerieketen bij de AID gaat proberen een ontheffing te krijgen voor scheerkwasten met haren van Aziatische en Kaukasische Meles meles-ondersoorten. Eerder kregen Nederlandse jagers ook een ontheffing voor het verkopen van vlees van in Schotland geschoten sneeuwhoenen. Het sneeuwhoen is in Schotland niet beschermd, maar in Nederland wel. / MW