Wetenschap

Scheepswrakken, kelpbossen en papegaaiduikers (fotoserie)

Afgelopen week keerde het expeditieschip Cdt. Fourcault terug van een 9-daagse tocht bij Schotland georganiseerd door Stichting Duik de Noordzee Schoon. De expeditie richtte zich niet alleen op het schoonmaken van de Noordzee, maar werd ook benut om de soortenrijkdom van wrakken en rotskusten te onderzoeken. Bekijk hier de fotoserie van de expeditie.
Tessa Louwerens

Een paarse waaierslak © Oscar Bos

Aan de expeditie namen een aantal onderzoekers van WUR deel. Tinka Murk, Hoogleraar Mariene Dierecologie, verzamelde environmental DNA om te achterhalen of het daarmee mogelijk is om rondom wrakken de visfauna te reconstrueren. Joop Coolen, onderzoeker bij Wageningen Marine Research (WMR) nam monsters van de fauna die op de wrakken groeit en Oscar Bos, tevens onderzoeker bij WMR, maakte foto’s van de aanwezige soorten. Erik Wurz, promovendus bij Marine Dierecologie, was mee als support-duiker om te helpen met spooknetten doorsnijden.

De expeditie voerde de onderzoekers helemaal tot aan de Engelse Farne eilanden gelegen voor de noordoostkust ter hoogte van Northumberland. ‘De eilanden staan bekend als rustplek voor grijze zeehonden en als broedplek voor duizenden zeevogels. Onder water vormde het kelp een fantastisch groen golvend landschap van grote bladeren op lange stengels, waar af en toe een zeehond of papegaaiduiker doorheen zwom’, vertelt Bos.

Bekijk hier de foto’s die Oscar heeft gemaakt:

Expeditie Duik de Noordzee Schoon

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.