Nieuws - 10 februari 2016

Schadepost luchtafvoer Helix 2,4 miljoen euro

tekst:
Rob Ramaker

De technische mankementen van de luchtafvoer van het nieuwe Helixgebouw leveren een schadepost op van naar schatting 2,4 miljoen euro. Dit staat in de begroting van Wageningen University voor 2016.

Foto: Verwijderde buizen getuigden in januari van het werk om de luchtafvoer van Helix op orde te krijgen.

Het gebouw zou afgelopen zomer worden betrokken, maar staat door de problemen met luchtafvoer nog altijd leeg.

Het facilitair bedrijf gaat proberen de schade te verhalen op de bouwers, laat directeur Peter Booman weten. ‘Dit kun je doorgaans het beste in der minne schikken’, zegt hij, ‘omdat de gang naar de rechter beide partijen veel tijd en geld kost.’ Verdere mededelingen wil Booman niet doen, om het proces niet negatief te beïnvloeden.

De genoemde 2,4 miljoen omvat alleen directe kosten om Helix gebruiksklaar te maken. Indirecte kosten, bijvoorbeeld voor het langer openhouden van het Biotechnion en het handhaven de catering op de Dreijen, zijn niet meegenomen. Volgens Booman zijn deze kosten beperkt in vergelijking met de bouwkundige tegenvaller.  

Er is zicht op een oplossing van alle problemen.
Simon Vink, voorlichter Wageningen UR

Helix gaat acht leerstoelgroepen van de Agrotechnology & Food Sciences Group (AFSG) huisvesten. Deze zitten sinds de afgeblazen verhuizing nog op de Dreijen. Afgelopen maanden is in Helix koortsachtig gewerkt aan een oplossing voor de technische problemen. ‘Er zijn veel maatregelen genomen, klein en groot’, zegt voorlichter Simon Vink. ‘Die lijken succesvol. Er is zicht op een oplossing van alle problemen.’ Vink blijft voorzichtig met het geven van oplever- en verhuisdata, maar ‘in principe moet het gebouw nog dit collegejaar af zijn.’