Student - 20 oktober 2010

Schadelijke 'bedwants' in studentenflat Wageningen

'Verdwenen' schadelijk insect aangetroffen in flat. Studente mocht vier dagen kamer niet uit.

Bedwants
Vier dagen je kamer niet uit. Dat kreeg een Wageningse studente in studentenflat Dijkgraaf te horen toen ze begin oktober een insectenplaag meldde bij huisvester Idealis. Het bleek te gaan om bedwantsen, een uiterst schadelijk insect dat eerder leek te zijn verdreven uit Europa. De diertjes verbergen zich in kieren in de wand om zich 's nachts massaal op de slapende bewoner te storten en zich te laven aan diens bloed.

Idealis schakelde meteen de bestrijdingsdienst in, maar die bleek pas vijf dagen later een gaatje in de agenda te hebben. Tot die tijd mocht de studente haar kamer niet verlaten om verspreiding te voorkomen, zo kreeg ze te horen. Zelfs toiletbezoek was 'lastig' aldus Idealis. Uiteindelijk heeft de studente dat verzoek naast zich neer moeten leggen. 'Het bleek dat ik allergisch was voor de beten van de bedwants en er ziek van werd. Daarop ben ik naar huis gegaan. Wel heb ik mijn kleding goed schoongemaakt, om mijn ouders niet met de bedwants op te zadelen.'
Niet elegant
Inmiddels zijn alle tien de kamers gereinigd en chemisch behandeld. Jan Harkema van Idealis geeft toe dat het 'huisarrest' van de studente niet de meest elegante oplossing was. 'Maar we stonden met de rug tegen de muur. De bestrijdingsdienst kon gewoon niet eerder langskomen.' Idealis heeft de omliggende afdelingen en alle bewoners van het gebouw geïnformeerd.
De bedwants,  de bloedzuigende gesel onzer voorvaderen, is met een opmerkelijke comeback bezig. In de jaren zestig werden ze bestreden met het inmiddels verboden middel DDT. Dat was zeer effectief, want een tijdlang was het insect verdwenen.  Maar de bedwants lijkt weer helemaal terug in de westerse wereld.  In New York wordt al gesproken over een plaag en ook Amsterdamse hotels melden een opmars van het diertje.