Nieuws - 2 februari 2015

Schaatsvriendelijke brug is af

De winter mag komen, Wageningen is er klaar voor. Althans, schaatsminnend Wageningen. Dankzij de nieuwe brug in de nevengeul hebben schaatsers straks een vrije doortocht.

De nevengeul is een prachtige schaatslocatie tussen Wageningen-Centrum en de Oude Rijn. Al jaren is de lintvormige plas populair bij de liefhebbers van de lange ijzers, die zich er naar hartenlust kunnen uitleven. Ware het niet dat de plas tot voor kort in tweeën werd gedeeld door een verdraaide houten voetgangersbrug. Het bouwsel vormde een barrière die het onmogelijk maakte om het hele traject in één zoevende beweging af te leggen.

Die brug was al jaren een doorn in het oog van De Wageningse Schaatsclub STW. Natuurlijk deed de club haar best om de pijn te verzachten, vertelt secretaris Monique Mooren. Onder meer door de brug in de winter handmatig te openen. ‘Zwaar en ingewikkeld werk’, legt ze uit. ‘Je moest als “brugwachter” dan in het water staan. Met een matig resultaat: de smalle opening zorgde voor opstoppingen bij de schaatsers, en voetgangers baalden juist van de geopende brug.’ Kortom, niemand blij.

Daarom nam STW vorige winter het initiatief om een nieuwe, schaatsvriendelijke brug te laten bouwen. Schaatsliefhebbers konden de bouw van de nieuwe Geulbrug sponsoren door een plankje van het brugdek te adopteren. Die actie werd een succes en dus ligt hij er nu: een metalen brug van twee meter hoog, zodat schaatsers er gemakkelijk onder door kunnen, terwijl wandelaars hun route ongestoord vervolgen. ‘Mensen worden er heel blij van,’ weet Mooren. Anders zijzelf wel.

De brug is net voltooid, maar wordt waarschijnlijk later deze maand officieel geopend. Uiteraard hoopt de Schaatsclub dat het lintje doorgeknipt kan worden vanaf een stevige, gladde ijslaag. Want winterweer is helaas het enige wat de sponsors niet konden regelen.Foto: Sven Menschel