Nieuws - 25 augustus 2010

Schaamteloos

tekst:
Gastredacteur

Imke de Boer, leerstoelgroep Dierlijke productiesystemen, schrijft:

11-brief-schaamteloos.jpg
Maandagochtend 17 augustus. Net terug van vakantie print ik de presentielijsten voor mijn hertentamens van dinsdag- en woensdagochtend. Dinsdag veertien kandidaten, het tentamen was al klaar en hoeft enkel nog gekopieerd te worden. Woensdag, toch nog één kandidaat. Ik kijk wie het is en bedenk een tailor-made tentamen.
Ik open mijn e-mail, 135 ongelezen berichten. Twee mails van studenten die zich toch nog willen aanmelden voor het tentamen van dinsdag. Centrale aanmelding is volgens hen niet gelukt. Oké, zestien kandidaten dus. Vervolgens heb ik een vergadering buiten de deur, maar als ik om 17.00 uur opnieuw inlog, heb ik twee berichten van studenten die zich toch willen terugtrekken voor het tentamen van dinsdag.  Ik streep ze van de lijst. Vervolgens krijg ik nog twee berichten van studenten die zich willen terugtrekken. Wat blijkt: ze staan niet eens op de lijst? Ik mail hun dit terug. De één antwoordt niet; de ander meldt dat ze zich al maanden geleden heeft aangemeld. Ze schrijft: 'Ik  wil me terugtrekken voor dinsdag, maar niet voor woensdag.' Ook voor het tentamen van woensdag staat ze niet op de lijst. Het tailor-made tentamen is niet geschikt voor haar. Wat nu? Binnen 10 minuten mailt een vriendje, van hetzelfde laken een pak. Ik baal.
Dinsdagochtend 18 augustus. Ik log nog even in. Een laatste afmelding via e-mail. Oké, het tentamen begint. Er komen 11 kandidaten binnen. Twee kandidaten verschijnen niet, zonder zich af te melden. Eén kandidaat is verwacht verlaat. Dit had ze keurig een maand van tevoren gevraagd. Om deze student de reguliere drie uur tijd te geven, heb ik mijn vervolgafspraak verschoven naar 13.00 uur. Om 9.40 komt de verlate kandidaat vrolijk binnen, na een uur verlaat ze stralend de zaal. 'Ik had me toch niet echt goed voorbereid, ik doe het tentamen later wel een keer.' Na het tentamen wacht ik een uur op mijn vervolgafspraak.
's Middags krijg ik een mail van een niet verschenen kandidaat: 'Ik heb Tuesday verwisseld met Thursday, mogelijk vanwege mijn dyslexie. Kan ik niet toch nog het tentamen maken?'
Niet officieel  aanmelden, tot het laatste moment afmelden, vragen om later te mogen starten en dan gewoon niet voorbereiden, niet verschijnen zonder afmelden, onnodige mails, onnodige wachttijd; het gebeurt allemaal schaamteloos. Uit ervaring weet ik dat dit een doodgewone tentamenvoorbereiding is van een docent. Ik vind dat dit moet veranderen. Zo ga je niet met docenten om. Examencommissies, CSA, onderwijsdirecteuren, Pim Brascamp, wat kunnen we hieraan doen?