Wetenschap - 3 oktober 2016

Savelkoul ontloopt Kwakzalversprijs

tekst:
Marijn Flipse
3

Hoogleraar Huub Savelkoul, genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs, heeft die onderscheiding niet gekregen. De jaarlijkse berisping van de Vereniging tegen de Kwakzalverij ging naar de dienartsenvereniging KNMvD.

Savelkoul, hoogleraar immunologie, werd door de Vereniging tegen de Kwakzalverij genomineerd omdat hij de kwakzalverij zou bevorderen.‘Savelkoul was genomineerd omdat hij deel uitmaakt van een illuster docententeam. Hij geeft les over allergieën in de opleiding orthomoleculaire voedingsleer van Atrium Innovations, een Canadese onderneming waar naar onze mening kwakzalvers werken’, laat Cees Renckens van de Vereniging tegen de Kwakzalverij weten.

Renckens beweert niet dat Savelkoul zelf een kwakzalver is. ‘Wij vinden het verschrikkelijk dat
een goede docent en vooraanstaand wetenschapper met een goede reputatie lesgeeft op een onderneming waar kwakzalvers werken. In zo’n gezelschap moet je je als hoogleraar niet begeven, vinden wij.’ In 2012 werd Savelkoul ook al genomineerd voor de prijs vanwege zijn onderzoek naar de invloed van magnetische velden op het immuunsysteem.

Savelkoul reageerde destijds woedend op de nominatie, omdat hij dat ‘een belediging’ vond en wilde niet inhoudelijk reageren. Savelkoul wil ook nu geen commentaar geven. De prijs ging dit jaar naar de KNMvD, omdat die volgens de Vereniging tegen de Kwakzalverij niets onderneemt tegen alternatieve dierenartsen.

Re:acties 3

 • Roelof Kleis

  Jullie hebben gelijk, de kop is aangepast. Maar soms is 'niet-nieuws' ook nieuws.

  Reageer
 • Erik

  Hoi Henk, mee eens, maar ik moet toegeven dat de kop wel mijn aandacht trok!
  Erik

  Reageer
 • Henk

  'Wageningen niet weer saaiste stad'
  'Simon Vink geen woordvoerder van de koning'
  'Resource wordt geen spelletjessite'
  'Henk en Ingrid zijn niet uit elkaar'
  'We hebben toch geen nieuws vandaag'

  Reageer

Re:ageer