Nieuws - 17 december 2009

Santa Aalt

Reflectie, bezinning en contemplatie. Het zijn woorden die bij deze tijd van het jaar horen. Net als de verlanglijstjes, zelfs op het werk.

Boersma.jpg
Maar als tijdens een vergadering het wensenlijstje voor nieuwe apparatuur wordt aangesneden, valt er een beladen stilte. Niet dat er geen wensen zijn. Nee, iedereen vraagt zich af hoeveel zin het heeft om over wensen te vergaderen als er toch geen geld is? Natuurlijk kunnen goedkopere spullen, zoals defecte pipetten of een rammelende eppendorfcentrifuge, nog wel vervangen worden. Maar het van ons verwachte excellente onderzoek vraagt om veel meer.
Dit jaar is onze afdeling Toxicologie als zeer goed beoordeeld door de internationale visitatiecommissie. Een fantastisch resultaat. Zeker nu er een onderzoeksbonus aan vast blijkt te zitten: 35 duizend euro.
Kan ik nu vragen om vervanging van de preparatieve HPLC die met metalen klemmen aan elkaar hangt? Of kan mijn collega een nieuwe flowkast laten plaatsen waar geen gehoorbeschermers nodig zijn als je ervoor zit? Onze dromen spatten echter als volgezogen cellen uit elkaar als we de aanschafprijzen vergelijken met het budget. Apparatuur kost waanzinnig veel geld. De bonus is al tig keer uitgegeven als we halverwege ons lijstje zijn.
Ik weet zeker dat de afdelingen die het dit jaar 'slechts' goed deden wat zuur weg te slikken hebben. Want hoe kun je uitstekend presteren als er geen geld is voor vervanging en vernieuwing? Er is innovatieve apparatuur nodig, anders mis je de aansluiting met de toppers. Sterker nog: na jaren van bezuiniging is het risico om weg te zakken levensgroot.
Natuurlijk willen wij volgend jaar nog beter presteren. Wij pakken dan ook een moment van bezinning tijdens het opstellen van ons wensenlijstje.  Het is te hopen dat ook de Raad van Bestuur de balans opmaakt en inziet dat zelfs de beste onderzoekers alleen maar in de top kunnen blijven meedraaien als er meer geld beschikbaar komt. Dus Santa Aalt: investeer in ons! Dat staat bovenaan mijn verlanglijstje. Nu maar hopen dat deze Kerstman bestaat.