Wetenschap - 30 oktober 2009

Samenwerking met Japan over algen

Wageningen UR wil samenwerken met Japanse universiteiten en bedrijven bij de kennisontwikkeling op het gebied van algen en zeewier.

In Japan is in de jaren negentig veel kennis opgedaan over algen en zeewier, zegt Rene Wijffels, hoogleraar Bioprocestechnologie. Marion van Es, studente Biotechnologie, is momenteel op stage in Japan om die kennis in kaart te brengen. ‘Aan de hand hiervan willen we concrete samenwerking vormgeven’, zegt Wijffels.
Hij werkt momenteel aan een proefreactor in Wageningen om energie uit algen te winnen. Zijn collega Willem Brandenburg van de Plant Sciences Group werkt aan de toepassing van zeewier voor biodiesel en voedingsingrediënten. Wijffels en Brandenburg waren afgelopen week in Japan om een seminar over aquatische biomassa bij te wonen en toe te spreken. Ze tekenden een samenwerkingsovereenkomst met de universiteit van Tsukuba.

Meer over het onderzoeksproject van Brandenburg en de plannen van Wijffels.