Nieuws - 20 juni 2002

Salsadansen

Salsadansen

Tom van Lokven is nog snel even de restanten van een Portugees feestje aan het opruimen voordat de Spaanse les begint. Als vice-voorzitter van de internationale studentenorganisatie ISOW doet hij vanavond de deur open van het gebouwtje op Duivendaal. ISOW wil een sociale ontmoetingsplek zijn voor internationale studenten, maar nodigt ook graag de Nederlandse studenten uit. Tom is er ook als Nederlandse student ingerold. Hij heeft hier leren salsadansen en wil graag wat terugdoen. Binnen gaat Tom maar gelijk aan de schoonmaak.

Hoeveel mensen komen, is iedere avond weer een verrassing. Dit hangt vaak af van het weer en het studieprogramma op de universiteit. Maar vanavond staat salsadansen op het programma, en dat is behoorlijk populair.

De avond begint met Spaanse les. Als eerste komt Tijm Sprenkels binnen. Hij is geen student, maar gewoon Wageninger en gaat binnenkort naar Spanje met zijn vriendin. Dan is die gratis taalles erg welkom, verklaart hij. Je leert hier zelfs niet alleen het Europese Spaans, maar ook Latijns-Amerikaans. Dit komt doordat de 'onderwijzer', Jaime Luj?n Zilbermann, uit Guatemala komt en half Spaans is. Deze avond is het niet zo druk. Door een kapotte tl-lamp wordt nu in de ruimte les gegeven waar de mensen vanavond de salsa moeten dansen. Vandaag zitten maar vijf mensen op een van de bankjes tegen de muur. En geen van allen heeft het vorige week meegekregen huiswerk gemaakt. Zilbermann behandelt vanavond voor zijn bord de kloktijden en momenten van de dag. Door het schoolbord en het cursusmateriaal ziet het er allemaal best professioneel uit. Behalve dan dat hij het bord uitveegt met wc-papier.

Arun Mishra uit India volgt braaf de les en zal vanavond ook bij het salsadansen zijn. Zelf geeft hij hier yoga. Hij verzekert dat je daar erg mooi van wordt. Tenslotte hebben niet voor niets alle mensen in Hollywood een mooi gezicht. Arun: "Ik doe al acht jaar yoga en ben niet zo mooi, maar ik weet dat het werkt."

Dan is het tijd voor de salsa. Zoals net geleerd, 'salsa' betekent in het Spaans niets anders dan 'saus'. De belangstellenden drommen binnen. Voor een nuchtere buitenstaander kan het soms moeilijk te begrijpen zijn dat deze muzieksoort, zo complex van ritme, zo'n enthousiasme kan losmaken. Maar de vrolijke klanken van de Zuid-Amerikaanse ritmes laten in de inmiddels tot danszaal omgetoverde ruimte zelfs nuchtere Hollanders loskomen. Maar ook Dilya Khalmirzaera, MSc-student uit Kazachstan die hier voor het eerst is. "Ik wil weten hoe ik moet dansen, en ja, je schijnt er echt soepele heupen van te krijgen."

Haar vriendinnen moeten inmiddels, net als iedereen in de zaal, van partner wisselen. Dat levert af en toe toch vreemd aandoende combinaties op. Een boomlange studente met een mannetje dat maar net met zijn armen bij haar heupen kan. Gniffelende geluiden uit verlegenheid. Sommigen zien elkaar voor het eerst en moeten toch vrij close met elkaar dansen. "Probeer niet om een kilometer van elkaar af te dansen, ik weet dat we in Holland zijn, maar we doen nu eenmaal de salsa", zo zweept Paul Grostal zijn pupillen op. Deze Australi?r was hier postdoc Entomologie, maar is blijven hangen. Heel de avond geeft hij aanwijzingen en uitleg en dimt dan de muziek. Verschillende dansen passeren heel even de revue, de salsa, de merengue en nu de sombrero. "Ik wil het tempo in je bloed voelen", roept Paul. Onder de opzwepende klanken zijn de lijven nu tegen elkaar aangedrukt, soms net iets te lang, soms afstandelijk. Michel Rosso, die momenteel bij het ATO werkt, zegt na een lange overpeinzing: "Het voelt gewoon goed, 't spel tussen de twee lichamen. En je leert op tijd te zijn." Instructeur Paul legt uit dat bij het draaien met dubbele handen boven de hoofden, je je partner bij de vingertoppen moet vasthouden. Wanneer je bij de handen vasthoudt, loopt iemand de kans wat te breken. Gegiechel breekt uit. "En wees niet bruut bij de partner in de rug, maar geef alleen een zacht duwtje." Na vele instructies in een relaxte sfeer is de les voorbij. Wie wil, kan doorgaan in de stad. Er bloeien hier af en toe wel wat liefdes op, wordt nog even toegefluisterd.

Esther Tol, foto Guy Ackermans