Nieuws - 18 januari 2001

Salmonella tegen kanker

Salmonella tegen kanker

Wetenschappers van de universiteit van Yale onderzoeken of ze met de salmonellabacterie kanker kunnen bestrijden. De eerste resultaten zijn hoopgevend. Injecties van het micro-organisme blijken effectief tegen de volksziekte. Gezwellen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Bij muizen.

Dr. Rijkelt Beumer van de leerstoelgroep Levensmiddelenhygi?ne en -microbiologie is niet verrast. "Er gebeurt wel meer van zulk onderzoek. Ik weet dat er bijvoorbeeld wordt gewerkt aan een voorbehoedsmiddel op basis van salmonella's." De voorbehoedssalmonella's hebben door een genetische ingreep dezelfde antigenen op de celwand gekregen als zaadcellen. Zo kunnen wetenschappers het afweersysteem ervan overtuigen dat zaadcellen vreemde indringers zijn. Daardoor worden de hitsige zweepstaartjes onschadelijk gemaakt voordat ze hun werk doen. Een ingenieuze en effectieve methode. Bij muizen.

Beumer weet dat wetenschappers nog meer creepy organismen voor hun karretje proberen te spannen. Ze ontdekten dat het gif van de botulisme-bacterie Clostridium botulinum een probaat middel tegen rimpels is. Bij voedselvergiftiging verlamt het de ademhaling en veroorzaakt het de dood. Maar ge?njecteerd in de gelaatsspieren heeft het een rimpeldempend en verjongend effect. Bij mensen. | W.K.