Nieuws - 1 januari 1970

Saaie jongens naar Wageningen

Saaie jongens en meisjes zonder academische breedte kunnen niet terecht aan de nieuwe Roosevelt academy in Middelburg. Decaan Adriaansens stuurt zulke studenten naar Wageningen. Dat lijkt de boodschap van een interview van hem in NRC Handelsblad. Adriaansens zegt echter dat zijn woorden in de verkeerde context zijn geplaatst.

In het artikel beschrijft NRC de selectieprocedure van studenten voor de nieuwe Roosevelt academy. De academy is een initiatief van de universiteit van Utrecht. Utrecht wil de succesformule van het University college, waar studenten een brede Engelstalige bacheloropleiding krijgen aangeboden, herhalen in Zeeland. Adriaansens neemt zelf de selectie van studenten voor zijn rekening. NRC beschrijft een gesprek met een kandidaat die volgens Adriaansens niet geschikt is omdat hij moeite heeft met Engels, niet breed geïnteresseerd is, en ook nog eens niet kan uitleggen waarom zijn komst een verrijking zou zijn voor de campus. ‘Gewoon een saaie jongen’. Adriaansens raadt hem aan om maar naar Wageningen te gaan.
De decaan zegt in een reactie dat zijn woorden uit zijn verband zijn gerukt. ,,Natuurlijk heb ik dat niet zo bedoeld. Ik ben blij dat u belt.’’ Volgens de decaan was de student heel duidelijk in zijn voorkeur. ,,Hij wilde iets met ecologie en is heel actief in milieugroepen. Als je een hele specifieke voorkeur hebt kun je beter niet bij ons beginnen. Dus verwijzen wij die mensen door. Ik dacht aan Wageningen vanwege zijn voorkeur voor ecologische onderwerpen.’’ NRC journalist Mark Duursma bevestigt dat Adriaansens’ opmerkingen niet denigrerend bedoeld waren voor Wageningen Universiteit. |
K.V.