Student - 2 april 2009

SYMPOSIUM BRENGT STUDENTEN NAAR ‘DE REES’

tekst:
Gastredacteur

Zeilen op schip uit een piratenfilm, wie wil dat niet? Om mee te kunnen doen met De Rees, de grootste zeilrace van Europa op klassieke schepen, bedachten Wageningse studenten een nieuwe manier van fondsenwerving. Ze organiseren een symposium over duurzaam watergebruik.

Wageningse zeilers tijdens De Rees van 2008.
Na Pasen gaan ze een week de Noordzee op, om te zeilen tegen andere universiteiten en hogescholen, van Rotterdam via Oostende naar het Engelse Ramsgate en terug naar IJmuiden, met feesten in iedere haven. De twintig studenten van het Team Wageningen Universiteit strijden in de grootste zeilrace voor non-professionals op klassieke twee- en driemasters in Europa. Allemaal dankzij sponsors. Want zonder sponsors geen Race of the Classics, ook bekend als ‘De Rees’. Naast vierhonderd euro per persoon ofwel achtduizend euro per team aan inschrijfgeld, is er nog een zelfde bedrag nodig om met twintig man zes dagen veilig op een boot te zeilen, eten en slapen. ‘Wij vroegen ons ook af waarom bedrijven ons zouden sponsoren’, vertelt Martin Hols van het Wageningse team. Om zichzelf nog beter te verkopen en bedrijven meer te bieden dan logo’s op jassen en flyers, organiseert het Wageningse team, dat voor de vijfde keer meedoet, dit jaar voor het eerst een symposium. ‘Bedrijven komen graag in contact met studenten, die potentiële klanten en werknemers zijn, en horen graag frisse ideeën. We wilden daarom iets inhoudelijks’, vertelt Martin. En het werkt, want ze haalden al rond de elfduizend euro binnen, met een symposium over duurzaam watergebruik in Europa. Op 9 april in Forum gaan een topadviseur van Rijkswaterstaat, de voorzitter van het European Water Platform, een Wageningse hoogleraar en iemand van de Grontmij en waterinstituut Wetsus met elkaar en de zaal in discussie over duurzaam watergebruik. Intussen verheugt de ploeg zich op de race, waarin het hard werken is. In ploegendiensten van vier uur op en vier uur af om te eten, slapen en te ontspannen. ‘Om de tien tot vijftien minuten ga je overstag, en moet je de zeilen van vijftig tot honderd kilo naar de andere kant trekken’, vertelt Martin. ‘En in een vrij uurtje tuur je in de stuurhut door de verrekijker, of spelen we Koehandel.’ Maar het meest verheugt Martin zich op de magische momenten tijdens de zware dagen: ‘Met twintig man op het achterdek zien hoe de rode zon de zee in zakt.’ / Yvonne de Hilster Het symposium Duurzaam watergebruik in Europa op donderdag 9 april, 14.00 uur in Forum, zaal C217, is vrij toegankelijk. Info: www.teamwageningenuniversiteit.nl.