Nieuws - 19 november 2014

STW steekt 2,3 miljoen in led-verlichting kassen

tekst:
Albert Sikkema

Stichting Technische Wetenschappen (STW) honoreert een onderzoeksproject van Leo Marcelis, hoogleraar Tuinbouw en Productfysiologie, om het energieverbruik in de glastuinbouw te halveren. Hij wil led-verlichting introduceren in alle kassen.

Proef met led-verlichting van Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk.

Leds maken het mogelijk om elke gewenste lichtkleur in het gewas te brengen, legt Marcelis uit. Onderzoek moet duidelijk maken hoe daarmee op een energiezuinige manier de groei van de plant, evenals de ontwikkeling, de kwaliteit en de weerbaarheid tegen ziekten, te sturen is. Ook gaat het onderzoek veredelaars helpen om sneller nieuwe rassen voor energiezuinige teelt onder led-licht te ontwikkelen.

Marcelis werkt samen met universitair onderzoekers uit Utrecht, Delft, Leiden en Eindhoven. Ook neemt een tiental bedrijven deel aan het project, waaronder Philips, de veredelingsbedrijven Nunhems, Bejo Zaden en Rijk Zwaan, en plantenkwekers. Die bedrijven steken nog eens een miljoen euro in het project.

De tuinbouwsector zoekt naar een energiezuinigere productie. De sector is verantwoordelijk voor 10 procent van het landelijke aardgasverbruik. Ongeveer een kwart van de kosten die de glastuinbouw maakt, bestaat uit aardgas.

Naast dit tuinbouwproject steekt STW ook geld in onderzoek naar het microbioom van planten, genaamd Back to the roots. In dit project gaan NIOO-hoogleraar Jos Raaijmakers en moleculair bioloog Ton Bisseling samen met collega‚Äôs in Utrecht en Leiden achterhalen welke micro-organismen een gunstige werking hebben op gewassen voordat de landbouw veredeling en bemesting ging toepassen. Daarbij gaan ze onder meer de ecosystemen op plantenwortels in kaart brengen. In dit project, dat 2,1 miljoen krijgt van STW, dragen bedrijven als DSM, Koppert en plantenveredelingsbedrijven een miljoen euro bij.