Student - 29 januari 2009

STUDIEBOEKEN KOPEN? EEN STUKJE FIETSEN KAN LONEN

Prijzen vergelijken loont. Ook als het om studieboeken gaat. Een buitenlandse student die zijn boeken uit Pakistan liet komen, was met shipping fee erbij nog steeds goedkoper uit dan in Nederland. Maar ook wie zijn boeken niet van zover wil halen, kan met enige inspanning al aardig wat besparen.

Aan de dunne hardcover Before Dinner; Philosophy and Ethics on Food van Michiel Korthals hangt een behoorlijk prijskaartje. Als je hem bij de gewone boekhandel bestelt, leg je er 100 tot 130 euro voor neer. Maar bij de WUR-shop in Forum betaal je 89,50, en als je lid bent van een studievereniging zelfs ‘slechts’ 81 euro.
Bij de pageturner An Introduction to Statistical Methods and Data Analysis van R. Lyman Ott & Michael Longnecker slaat de weegschaal anders uit. Die kost 65 euro bij de WUR-shop (82 zonder korting). Als je even naar het centrum fietst, naar boekhandel Kniphorst in de Hoogstraat, kun je hem echter bestellen voor 60,99. Voor studenten met een krappe beurs zijn die vier eurootjes misschien de fietstocht waard.
Een ander standaardwerk uit ons prijsvergelijkend onderzoekje, Organic Chemistry van John Mc Murry, levert slechts een miniem prijsverschil op. De WUR-shop vraagt er 61,50 voor (67,50 zonder korting) en Kniphorst 61,95. Alleen interessant voor studenten die niet zijn aangesloten bij een studievereniging dus.
Internet blijkt trouwens niet direct een goedkope oplossing. Los van de verzendkosten ben je bij Bol.comvoor de meeste boeken meer kwijt. En bij Amazon.com hoef je -ondanks de lage dollar- al helemaal niet te kijken. In de VS zijn studieboeken al gauw tussen de vijftien en veertig (!) euro duurder. De prijzen hangen overigens wel af van de editie, druk en uitvoering (hard cover of paperback).