Student - 18 juni 2009

STAD OP GASBRON HAALT FINALE

Een stad bouwen bovenop een oude gas- of oliebron. En er dan ook nog eens de duurzaamste stad ter wereld van maken. Drie Wageningse studenten drongen ermee door tot de finale van een internationale ontwerpwedstrijd.

nieuws_3397.jpg
Nels Nelson en Julia Hidalgo, beide student Urban environmental management, en Chris-Marije Westerink, student Milieu en maatschappijwetenschappen aan de Universiteit Utrecht, die een bijvak volgt in Wageningen, presenteerden op 16 juni in Delft hun creatie aan een zaal vol deelnemers aan de internationale conferentie SASBE, over duurzaam bouwen. De opdracht van de ontwerpwedstrijd was een duurzaam gebouw te maken dat zelfvoorzienend is wat energie betreft. De drie Wageningers gingen veel verder: ze ontwierpen een complete stad.
Uitgangspunt voor hun post-oil-city genaamd 360+1 was het gebruik van oude gas- en oliebronnen voor het opwekken van geothermale energie. Die energie wordt gehaald uit water van 85 tot 150 graden Celsius, die zich op een paar kilometer diepte in de aardbodem bevindt.
Gas- en oliebronnen zijn volgens de drie studenten uitstekend te gebruiken voor het benutten van die aardwarmte. In Friesland alleen al zijn enkele tientallen gasbronnen die in aanmerking komen als basis voor het nieuwe stadsconcept.
De energiecentrale die wordt aangedreven door geothermie is het kloppende hart van de stad. Het hete water wordt niet alleen gebruikt voor stroomopwekking, maar achtereenvolgens ook in de industrie, de stadskassen en voor het verwarmen van de huizen. Door deze afnemers in serie te schakelen ontstaat een ‘energiecascade’ en gaat hoegenaamd geen energie verloren. Het stedenbouwkundig plan wordt voor 360+1 min of meer gedicteerd door de energievoorziening.
Maar er is volgens de ontwerpers meer duurzaams te beleven in de ongeveer vijftig hectare grote stad 360+1. Afval- en waterstromen zijn er gesloten. De stad is ook qua voedselvoorziening zelfvoorzienend. Kassen, groene daken en stadstuinen moeten de 15.000 inwoners van de stad van eten voorzien. Die groene daken zijn bovendien bedoeld als verblijfs- en wandelgebied.
Het team van Westerink, Nelson en Hidalgo is een van de vijf finalisten van de studentencompetitie van SASBE. De jury, met in hun midden kroonprins Willem-Alexander, beslist vandaag welk ontwerpteam met de hoofdprijs van 2.000 euro aan de haal gaat.