Wetenschap - 7 maart 2002

SSHW verhoogt huur vanwege forse stijging energiekosten

Studentenflatverhuurder SSHW heeft haar huurprijzen verhoogd. Dit heeft alles te maken met de nieuwe energieregeling waardoor de energieprijzen zijn gestegen.

"Tot 2001 hoefde het eerste gedeelte van het energieverbruik niet betaald te worden. Nu betaal je vanaf het allereerste kilowattuur dat je gebruikt," aldus Kasper Hettinga van Stichting Flat Overleg. Tot 2001 gold een vrijstelling van 800 kilowattuur per aansluiting. Ook hoefde voor de eerste 800 kubieke meter gas niet betaald te worden. Met de nieuwe regeling is die vrijstelling vervallen en hebben de huishoudens een vrijstelling gekregen per elektriciteitsmeter. Daarbij werd geen rekening gehouden met een SSHW-studentencomplex dat onder ??n meter valt. Studenten krijgen de compensatie dus per flat uitbetaald. Op Hoevestein bijvoorbeeld wonen ongeveer vierhonderd mensen. Het compensatiebedrag wordt dan door vierhonderd gedeeld.

Paul Gerritsen, hoofd financi?n SSHW: "De energieprijzen zijn fors omhoog gegaan. Wat wij kunnen doen, is heel weinig. We krijgen een rekening en die moeten we doorsturen. Het meest re?le lijkt mij dat die vrijstelling per student moet worden teruggegeven. Net zoals de Zalmsnip per student geldt."

Het is nog onduidelijk wat de veranderde energieregeling precies voor studenten betekent. Het kan dus zijn, dat de SSHW van haar huurders te veel of juist te weinig geld heeft ontvangen. Dit geld wordt dan verrekend. De SSHW heeft namelijk nog geen duidelijkheid van energiebedrijf Nuon gekregen. Gerritsen: "We hebben nog geen complete rekening van de servicekosten over 2001 ontvangen. Het is de omgekeerde wereld. We moeten om rekeningen vragen. We hebben al wat faxen naar Nuon gestuurd en hopen snel een rekening en dus duidelijkheid te krijgen." | M.Hk