Organisatie - 1 januari 1970

SSHW gaat trapje op Droef uittesten

De Stichting Sociale Huisvesting Wageningen (SSHW) gaat bij wijze van proef één kamer op Droevendaal voorzien van een trapje en balustrade. Daarmee hopen ze de entresols op de Droefkamers alsnog te mogen meetellen bij de bepaling van de woonoppervlakte. De kamerhuur zou daardoor met bijna dertig euro per maand stijgen.

In april vorig jaar oordeelde de huurcommissie dat de SSHW de ‘platformen’ in de huidige situatie – ze worden opgeleverd zonder balustrade en trap - niet mag meetellen als woonoppervlak. De SSHW was daardoor genoodzaakt een eerder doorgevoerde huurverhoging terug te draaien.
Door het plaatsen van trappen en leuningen hoopt de SSHW nu wel door de huurcommissie in het gelijk gesteld te worden. De studentenhuisvester is daarvoor op zoek naar een huurder die de proefopstelling in zijn kamer laat aanbrengen, en vervolgens bezwaar aantekent. Adjunct-directeur Jan Harkema: ‘Beide partijen hebben behoefte aan duidelijkheid. Wij willen daarom graag een uitspraak van de huurcommissie dat wat wij doen toegestaan is, en gaan desnoods door naar de kantonrechter.’
De bewoners van Droevendaal zijn fel tegen de plannen van de SSHW. Woonvoorzitter en ‘Droefburgemeester’ Luc Steinbuch: ‘Wij zijn tegen het plaatsen van trapjes en het verhogen van de huur. Het is dan ook niet zo dat deze proef in goed overleg met ons is gegaan. Wij vinden het nog steeds geen woonoppervlak. Daarnaast ga je meer betalen en word je beperkt in je eigen mogelijkheden.’ Veel bewoners gebruiken de platforms om op te slapen en hebben zelf trappen getimmerd. Ze beraden zich nog op acties.
De SSHW kent de bezwaren, maar blijft bij haar plannen. Harkema: ‘Juist omdat veel mensen de entresols nu al als zodanig gebruiken, zou het naar huurders van andere complexen niet terecht zijn om wel meer woonoppervlak te bieden en daar vervolgens niets voor te rekenen. Daarnaast zijn we door de nieuwe huurwetgeving die vorig jaar is ingegaan, aansprakelijk als we eigen bouwsels toestaan.’
Met het plaatsen van de proefopstelling komt er overigens niet meteen duidelijkheid. Na het indienen van de klacht duurt het nog zeker een half jaar voordat de huurcommissie uitspraak doet, zo leert de ervaring. / JH