Nieuws - 4 december 2008

SLOOPPAND IS GELDERLANDS MOOISTE

Wageningen UR is eigenaar van Gelderlands meest bijzondere gebouw uit wederopbouwperiode. Het voormalige onderkomen van Landbouwhuishoudkunde won afgelopen week een publieksprijs. Een schrale troost: de sloophamer wacht.
De prijs is een initiatief van dagblad De Gelderlander en het Nijmeegse cultuurcentrum LUX. Ze besteden daarmee aandacht aan de Gelderse architectuur van 1940 tot 1965. De Dreijenborch kreeg bijna twintig procent van de stemmen. Dat klinkt grootser dan het is. Navraag leert dat precies 109 stemmen zijn uitgebracht. Twintig daarvan waren voor De Dreijenborch.
Nu ijvert Platform De Dreijen sinds dit voorjaar voor behoud van onder meer de Dreijenborch. Zou het platform soms…? ‘Een gecoördineerde actie? Nee, dat is onzin’, reageert woordvoerder Rita van Biesbergen. ‘Dan waren er heel wat meer stemmen uitgebracht. Maar we vinden het natuurlijk wel heel erg leuk.’
Zoals het een goede actieclub betaamt, slaat het Platform meteen munt uit de nieuwe situatie. De gemeente en het bestuur van Wageningen UR kunnen de komende weken een stroom kaartjes verwachten. Geen kerstkaarten, maar actiekaarten. ‘Daarmee feliciteren we hen met het bezit van een uniek gebouw’, aldus Van Biesbergen. ‘Iedereen kan die kaarten afhalen bij de bibliotheek en boekhandel Kniphorst.’
Met de actie wil het platform nogmaals het culturele erfgoed onder de aandacht brengen. Wageningen UR staat namelijk op het punt de Dreijenborch te slopen. Het stadsbestuur kon een sloopvergunning niet weigeren; het gebouw is geen monument.
Een gemiste kans, vinden velen. Het gebouw van de architecten Van Tijen, Boom en Posno werd in 1956 gebouwd en geldt als een schoolvoorbeeld van het Nieuwe Bouwen. Het getuigt volgens deskundigen van naoorlogs optimisme. Maar alle optimisme is er wel van af. Omheind en verlaten staat het pand er troosteloos bij.
Of het nog te redden is, is onduidelijk. Wageningen UR heeft bureau Karres en Brands Landschapsarchitecten opdracht gegeven een stedenbouwkundig plan voor het terrein De Dreijen te maken. Volgens WUR-woordvoerder Simon Vink is er nog geen concrete sloopdatum geprikt en worden eerste de gesprekken met de gemeente afgewacht.