Student - 26 mei 2015

S&I wint zetel bij studentenraadsverkiezing

tekst:
Rob Ramaker
3

Studentenpartij Sustainability &Internationalisering (S&I) snoept één zetel af van VeSte bij de studentenraadsverkiezingen. Ondanks de onregelmatigheden tijdens het stemmen, blijft de uitslag van de verkiezingen gehandhaafd.

Foto's: Sven Menschel

Komend jaar komt VeSte met 7 zetels, S&I met 3 zetels en CSF met 2 zetels in de studentenraad. Hoewel S&I één zetel heeft gewonnen, verandert de zetelverdeling niet ten opzichte van vorig jaar. Destijds stond VeSte een zetel af omdat de partij geen geschikte kandidaat kon vinden voor plek acht. S&I zat afgelopen jaar dus met drie vertegenwoordigers in de raad terwijl slechts 2 zetels werden veroverd. De opkomst was dit jaar 35,11 procent tegen 35,4 procent vorig jaar.

Martin Kropff spreekt de studentenraadsleden toe

Rector Kropff maakte de verkiezingsuitslag bekend tijdens de lunchpauze in gebouw Forum. In zijn toespraak stond Kropff stil bij de ophef die tijdens de campagne ontstond over stemmenwerving door het rondgaan met laptops. Van de drie partijen is alleen VeSte voorstander van deze werkwijze. De kiescommissie bleek verdeeld over het onderwerp, zei Kropff, maar besloot uiteindelijk de uitslag van de huidige verkiezingen te handhaven. Aankomend jaar moet een evaluatie zorgen dat de discussie volgend jaar niet opnieuw oplaait.

De drie lijsttrekkers zijn tevreden. Een prima oplossing, aldus Anne Walther (S&I). ‘Het was nu sowieso te laat nog wat te veranderen aan de procedure.’ Walther hoopt dat de campagne en verkiezingen komend verkiezingen strikter worden gescheiden. Lijsttrekker Nick van Nispen (VeSte) blijft van mening dat niets mis is met de huidige stemmenwerving. ‘Maar dit is een prima oplossing en we willen er graag met de andere partijen uitkomen.’

De studentenraad

Alle drie lijsttrekkers toonden zich tevreden met de uitslag. ‘We hebben veel moeite in de campagne gestoken en zijn veel sterker dan afgelopen jaar’, zegt Anne Walther, lijsttrekker van S&I. Wiard Ligterink (CSF) was blij dat de partij de huidige twee zetels steviger in handen kreeg. ‘Je hoopt er natuurlijk op maar drie zetels was bijna onmogelijk geweest.’ VeSte-lijsttrekker Nick van Nispen wilde vooraf stand houden tegen de twee concurrenten die steeds volwassener worden. Dat is gelukt, zegt hij. ‘Een groot compliment aan onze achterban en iedereen die heeft geholpen.’

Over de laatste jaren is de Wageningse studentenpolitiek dynamischer geworden. In 2012 vonden door gebrek aan kandidaten geen verkiezingen plaats. Bovendien resteerde nog slechts één studentenpartij – VeSte. In 2013 werd weer gestemd en was er ook keuze uit enkele onafhankelijke vertegenwoordigers. In 2014 werden twee nieuwe partijen opgericht, S&I en CSF.

Re:acties 3

• Hoera

"S&I wint zetel bij studentenraadsverkiezing!!!1!" Free hot water for everyone!

• Hamkaas

Heeft VeSte wel genoeg kandidaten? Ik zie er maar zes op hun site (http://www.vestewageningen.nl/electionsveste.html), naast een heleboel lijstduwers in ieder geval.

• Simone

Hoezo "ongerelmatigheden tijdens het stemmen"? Er zijn toch geen wetten gebroken?

Hoop dat volgend jaar iedereen van zijn eigen kracht uit zal gaan en de calimero politiek achterwegen kan blijven.

Gefeliciteerd met de uitslag!

• Linda van der Nat - Redactie

De kiescommissie spreekt zelf van 'irregularities'. Het rondlopen met laptops en tablets 'might be in violation with Section 10 of the Regulations, which describes the election takes place by means of a secret electronic ballot'.

• Simone

@ Linda
      Misschien heb ik er over heen gelezen, maar ik heb de Resource niet op deze wijze zien informeren behalve nu in deze reactie.

Vind het zo wel een stuk nettere formulering dan de insinuaties die in voorgaand artikel over VeSte werden gemaakt (in de titel al...) betreft eventuele ronsel praktijken.

• Anneloes

Precies wat Simone zegt. En als er dan verslag wordt gedaan van onregelmatigheden mag daar best wat dieper ingedoken worden om het hele verhaal te rapporteren. In plaats van populistisch, blind de underdog steunen.