Student - 6 november 2008

SCHOOLPAS

nieuws_2603.jpg
Ruim een jaar ben ik student aan Van Hall Larenstein, en ik heb inmiddels al zes pasjes waar het logo van VHL en mijn naam gezellig samen op staan. Eentje om me te legitimeren, eentje als bewijs van inschrijving, eentje als bewijs van inschrijving voor het geval ik die andere kwijt¬raak. Plus nog een paar pasjes die ik volgens mij niet meer kan gebruiken, maar die ik voor de zekerheid toch maar bewaar.
Voor het printen heb ik dan weer een ander pasje nodig, een gewone bankpas, gekoppeld aan m’n WUR-account. Zodat ik het pasje in een apparaat kan stoppen en het apparaat keurig mijn documenten print. Duidelijk? En wanneer ik het pasje er dan weer uit wil halen druk ik op ‘stop’. ‘Wacht op gereedsignaal’, zegt het apparaat dan en ploef, het pasje komt naar buiten. Meestal dan.
Met snelle pas loop ik, ietwat gehaast, op en neer. Steeds als ik weer terug bij het apparaat ben, staat er ‘wacht op gereedsignaal’, dus ik wachten. Maar er komt geen gereedsignaal. Een toevallig voorbijlopende medestudent vraagt of het wel goed met me gaat. ‘Tja’, zeg ik, en ik wijs naar de kaartlezer.
Om de beurt trekken we aan het pasje. Het werkt niet, ook niet met twee personen tegelijk. ‘Je moet er op duwen’, zegt de mevrouw van het Vraagpunt, ‘dan komt ie er vanzelf wel uit’. Nou, ik duw wat ik kan – medestudenten en docenten trouwens ook – maar er komt niets. Het kopieerapparaat uit- en aanzetten werkt ook niet, het apparaat ontkent zelfs even dat ik er überhaupt een pasje in heb gestopt. En de stekker, die mag er van de dame van het Vraagpunt ‘onder geen beding’ uit. Dus ik wacht op een gereedsignaal, al tien minuten.
Even denk ik eraan om de bank te bellen en gewoon een nieuwe chipkaart aan te vragen. Maar ja, ING heeft al genoeg problemen. Uiteindelijk word ik gered door een sympathieke jongen van ICT; iemand die de stekker er wel uit mag trekken.
Dat ik voor mijn les inmiddels veel te laat ben interesseert me niet. Ik heb mijn passen bij elkaar, daar gaat het om. Want zonder lessen mag ik op tentamen. Zonder pasjes word ik er linea recta weer uitgegooid.