Organisatie - 20 november 2008

SCHOLIEREN WILLEN LATER GOED VERDIENEN

Prof. Huub Savelkoul praat op de voorlichtingsdag met scholieren.

Foto: Guy Ackermans

Op een muurtje rusten Erica, Malou en Fleur, vierdejaars Dierwetenschappen aan Wageningen Universiteit, uit na een intensieve dag. Ze hebben vandaag geprobeerd scholieren enthousiast te maken voor hun studie. En het viel ze op dat er dit jaar niet alleen werd gevraagd wat je met de opleiding kan worden, maar ook of er geld mee te verdienen is. Dat was nieuw.
Ook René Hoogendam zag verschillen met eerdere jaren. De studieadviseur Biotechnologie werkte zaterdag 15 november mee aan de voorlichtingsdag van Wageningen Universiteit en Van Hall Larenstein Wageningen, die werd gehouden in de gebouwen Gaia, Lumen, Leeuwenborch en Forum. Hoogendam stond in het onderwijsgebouw, en dat heeft magie, zegt hij. Een open dag is daar heel anders dan vroeger op het Biotechnion.
Om half drie zijn alle voorlichters van Wageningen Universiteit nog druk in gesprek met scholieren en ouders. Bij Van Hall Larenstein op de vijfde verdieping is het rustiger, en het valt op dat hier ook buitenlanders rondlopen. Dat heeft alles te maken met een verandering in de doelgroep, zegt Ingrid de Vries, medewerkster bij de afdeling Marketing en communicatie van VHL.
Ingrid zit al meerdere jaren in de organisatie van de voorlichtingsdag van de hogeschool, en ziet duidelijke veranderingen door de ontwikkeling van het internationale curriculum. ‘De mbo’ers blijven weg vanwege het Engels en het internationale werkveld. Er komen wel veel Duitsers naar de voorlichtingsdagen. Een duidelijke profilering is belangrijk om de juiste doelgroep aan te trekken, dat is een van de doelen van vandaag.’
Enkele verdiepingen lager staat René Kwakkel, opleidingsdirecteur Dierwetenschappen. Hij vindt het een voordeel dat de voorlichtingsdag nu op de campus is, en niet meer verspreid over Wageningen. ‘Het is makkelijker om mensen op het juiste spoor te zetten nu de alternatieven vlakbij gepresenteerd worden.’ Als trend noemt hij de groeiende mondigheid van scholieren. Vroeger sprak hij vaak met ouders. / Barbara Tielermans

MEER BEZOEKERS
De voorlichtingsdag van Wageningen Universiteit trok dit jaar 1439 scholieren, tegen 1238 vorig jaar november, een toename van 16 procent. Op de open dag van Van Hall Larenstein kwamen ongeveer 330 scholieren af, tegen 300 vorig jaar.