Organisatie - 21 februari 2018

Ruzie om verwijderen van omstreden online college gesust

tekst:
Linda van der Nat
4

Het MOOC-college dat na een klacht van een vastgoedbedrijf offline werd gehaald, is weer te volgen. Emeritus hoogleraar Landgebruiksplanning Arnold van der Valk gaat zijn college wel opnieuw opnemen.

Van der Valk veroorzaakte gisteren opschudding door in de media Wageningen University & Research een gebrek aan ruggengraat te verwijten. De universiteit had een online college van hem offline gehaald. Daarin liet de hoogleraar aan de hand van een casus over de Amsterdamse zorgboerderij De Boterbloem zien hoe politiek, macht en geld de ruimtelijke ordening beïnvloeden.

Volgens vastgoedbedrijf SADC, dat in de casus genoemd wordt, verkondigde Van der Valk onjuistheden en wekte hij onterecht de suggestie dat de zorgboerderij wordt verjaagd. Het bedrijf klaagde bij de coördinator van de MOOC (massive online open course) waar het online college deel van uitmaakt. Die verwijderde vervolgens het college, tot woede van Van der Valk. ‘Ik wijt het aan de angstcultuur die vaak heerst in grote organisaties. Deze persoon heeft gekozen voor de weg van de minste weerstand, ten koste van mij. Daarom heb ik flink van me afgebeten toen er journalisten belden.’

Te eenzijdig
Woordvoerder Simon Vink van WUR betreurt het dat het college direct op zwart is gezet. 'Dat is misgegaan. Het was beter geweest als er eerst contact was geweest met Arnold van der Valk.’ Wel heeft Vink begrepen dat het college een te eenzijdig beeld geeft van de situatie rond de zorgboerderij. 'Het beeld behoeft meer nuance en kleur. De docenten die verantwoordelijk zijn voor de MOOC hebben achteraf ook gezegd dat ze dat hadden moeten zien.' Volgens Vink illustreert de situatie het verschil tussen colleges in een collegezaal en online colleges. ‘In een collegezaal kan de docent de discussie sturen. Online kan iedereen z’n eigen draai aan de inhoud geven.’

Ik neem niets van mijn woorden terug.
Emeritus hoogleraar Arnold van der Valk

De coördinator van de MOOC heeft inmiddels met Van der Valk gesproken over een nieuwe versie van het college. Die wordt de komende tijd opgenomen en gaat 6 maart online. Vink: ‘Het gaat om kleine aanpassingen, die niets afdoen aan het verhaal.' Volgens Van der Valk gaat het om een of twee zinnetjes die benadrukken dat partijen in een conflictsituatie uiteenlopende percepties hebben van de werkelijkheid. ‘Met die toevoeging heb ik geen problemen. Maar ik neem niets van mijn woorden terug, alles is op feiten gebaseerd.'

Corruptie
Ondertussen is het omstreden college te zien op de weblog van zorgboerderij ‘De Boterbloem’ aan de rand van Amsterdam. Van der Valk legt uit hoe er vanaf 2000 is gespeculeerd met de landbouwgrond in dat gebied. Ook vertelt hij over corruptie en omkoping in de Noord-Hollandse politiek. De VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers liet zich betalen door de projectontwikkelaars en bemoeide zich met het gebied. Hooijmaijers is eind vorig jaar veroordeeld wegens corruptie. Wat we van de casus kunnen leren, zegt Van der Valk in de MOOC, is dat beslissingen in ruimtelijke ordening niet alleen genomen worden op basis van technische planningsprocedures, maar dat betrokkenen met elkaar de strijd aangaan om hun droom te verwezenlijken.

Arnold van der Valk was jarenlang hoogleraar Landgebruiksplanning en is ook na zijn emeritaat nog verbonden aan de universiteit. De MOOC (Massive Open Online Course) is voor potentiële studenten van het Amsterdam Institute for Metropolitan Solutions (AMS). AMS is een instituut waarin Wageningen samenwerkt met TU Delft.

Benieuwd naar het omstreden college?

Re:acties 4

• pspriet@yahoo.de

In de wetenschap der Lage Landen wordt "Industrial Organization" al decennia lang
    ondergewaardeerd resp. doodgezwegen.
    De betrekkingen tussen ondernemingen, overheden en andere marktpartijen en hun uitkomsten, vertrekkend van onderscheidenlijke waardenstelsels,
    worden o.a.in de politiek-bestuurlijke besluitvorming kennelijk als lastig ervaren.

Wie gaat zich eindelijk eens op het thema werpen van selectieve begunstiging resp.
    benadeling in publieke, private en publiek-/private besluitvormingsprocessen?
    Dat kan heel wat schade voorkomen (kosten; alle andere waarden) en duurzame opbrengsten opleveren.

• perceptie

Van der Valk heeft vanochtend nog in De Volkskrant gezegd dat hij helemaal niets gaat veranderen aan de tekst van zijn video. Wat woordvoerder Vink zegt klopt dus opnieuw niet. Van der Valk wil alleen een slotzin toevoegen, namelijk dat verschillende partijen klaarblijkelijk een verschillende perceptie van de werkelijkheid hebben. Maar aan de inhoud van zijn verhaal doet dat niets af. De perceptie van WUR is in ieder geval een andere dan die van Van der Valk.

• Ruud

Tja, typisch WUR. En het maakt ook helemaal niets uit of het precies klopt wat Van der Valk heeft gezegd, of een projectontwikkelaar, de Raad van Bestuur of ikzelf het er mee eens ben of niet. Als je het er niet mee eens bent of een aantal zaken onjuist vindt, klim dan in de pen, maak een eigen filmpje, ga op de zeepkist staan en uit je kritiek, vertel jouw verhaal. In de academische wereld heet dat debat!

• Vier plus vijf is 11

Ja hoor, weer een bewijs dat de WUR steeds sneller buigt voor het bedrijfsleven. Een totaal gebrek aan visie heerst er momenteel. Groei en geld, daar gaat het om.