Nieuws - 1 april 2010

Rust, reinheid, regelmaat

Jongens hebben het moeilijk in het moderne, gefeminiseerde onderwijs. Teveel planning overlaten aan de zelfstandigheid van de leerling. Rust. Gelijkwaardige relatie tussen docent en leerling. Vrouwen in broeken maken ze van ons!

Geenstijl omschrijft treffend: '(...)verplicht op een stoel, met roze verf kutten. Ze moeten verplicht saaie meisjesdingen doen zoals met elkaar praten en binnen de lijntjes kleuren. Fuck dat.' Volgens deze docu van Netwerk falen wij mannen in het plannen maken op lange termijn. Ik begin vaak stipt de avond van te voren dus dat is herkenbaar. Door deze instelling mislukken veel jongemannen in het middelbaar en hoger onderwijs. Wat de docu aangeeft als remedie is overigens tegenstrijdig: meer structuur, maar ook een beetje chaos. Maar dat er meer ruimte voor bewegen en praktijkonderwijs moet komen is duidelijk. Dingen doen dus.
Mijn moeder hield er soms nare feministische idee├źn op na. Ik vergeef het haar nooit -ik schrijf niet voor niets vaak over mannelijkheid - dat ik twee keer naar balletles moest. Ik zou en moest het van haar 'proberen' ondanks dat ik veel liever in bomen klom of voetbalde. Mijn generatie is opgevoed door vrouwen. Nu ik op mezelf woon doe ik al die dingen die ik vroeger niet mocht. Boksen. Schieten. Zuipen.
Volgens een onderzoek van Britse wetenschappers zijn mannelijke mannen nu ook al de lul als het om partnerkeuze gaat. Het komt erop neer dat in samenlevingen waarin iedereen gezond is, zoals de onze, een mannelijk uiterlijk geen extra aantrekkingskracht op vrouwen heeft. 'Behalve tijdens de eisprong dan,' buldert de machoman onaangedaan. Maar op een relatie hoeft hij niet meer te rekenen. Als het zo doorgaat draait de structuur van de samenleving honderdtachtig graden ten opzichte van de vorige eeuw. Meer hoogopgeleide vrouwen dan mannen, vrouwen die omlaag trouwen, vooral vrouwen op leidinggevende posities. Mannen die hun talenten niet kunnen ontwikkelen en totaal geen raad weten met hun aanleg tot dominantie. Streven naar gelijkwaardigheid is goed, maar dat punt is reeds bereikt en nu beginnen mannen teveel terrein te verliezen.