Nieuws - 1 januari 1970

Ruimteproef grotendeels gelukt

De Wageningse experimenten met tabakcellen die vorige week onder toezicht van astronaut André Kuipers in de ruimte zijn uitgevoerd, zijn technisch vrijwel geheel geslaagd.

,,Bij twee van de acht minilabs is de fixatie helaas niet correct verlopen, maar verder waren er geen verrassingen’’, aldus Björn Sieberer, onderzoeker bij de leerstoelgroep Plantencelbiologie.
Sieberer heeft op maandag 3 mei de acht geautomatiseerde kweekkamers (‘minilabs’) in Noordwijk opgehaald die met Kuipers mee zijn teruggekomen uit het internationale ruimtestation ISS. In de minilabs bevinden zich losse tabakcellen waarmee de onderzoekers de invloed van gewichtsloosheid op het inwendig skelet van plantencellen willen bestuderen. ,,We hebben de minilabs technisch doorgemeten en twee ervan hebben te maken gehad met een elektrische storing in het ruimtestation. We moeten zien wat we daar nog aan kunnen redden’’, zegt Sieberer. Waarschijnlijk betekent dit dat er voor twee experimenten geen goede duplo is.
De problemen met de temperatuur in het ruimtestation hebben de experimenten waarschijnlijk niet verstoord. ,,Ik moet de temperatuurprofielen nog bestuderen, maar voor plantencellen is een constante omgevingstemperatuur niet zo belangrijk. Zolang de temperatuur maar tussen de 15 en 30 graden is gebleven, is er niks aan de hand’’. Sieberer gaat de tabakcellen onder de microscoop nader analyseren. Hij kan waarschijnlijk over enkele weken over de eerste echte onderzoeksresultaten uitspraken doen. | G.v.M.