Nieuws - 5 juli 2011

Rubiconbeurs voor Kurvers

Eenentwintig jonge Nederlandse wetenschappers krijgen van onderzoeksfinancier NWO een Rubiconbeurs om onderzoekservaring op te doen. Onder hen Ralf Kurvers, PhD-er Resource Ecology in Wageningen.

Kurvers_FB.jpg
Met de beurzen kunnen pas gepromoveerden maximaal twee jaar onderzoek doen aan een instelling in het buitenland. De meeste onderzoekers vertrekken naar Groot-Brittanniƫ en de Verenigde Staten. Kurvers gaat naar de Humboldt University in Berlijn, waar hij de rol van individuele dieren bij groepsbeslissingen gaat onderzoeken. Kurvers kwam eerder in de media met zijn ganzenonderzoek.

In totaal hadden 308 wetenschappers een aanvraag ingediend, bijna twee keer zoveel als tijdens de vorige twee subsidierondes. Nederlandse instituten die een buitenlandse onderzoeker onderdak bieden, krijgen elk 55.000 euro. De beurs voor de Nederlandse laureaten is afhankelijk van de buitenlandse bestemming.

Of het Rubiconprogramma na 2011 blijft bestaan is onzeker, omdat het kabinet er geen middelen voor vrij heeft gemaakt op de begroting. Voor de komende twee rondes spreekt de NWO de eigen reserves aan. Verder betaalt de Europese Unie net als vorig jaar mee via het 'Marie Curie Cofund Action', maar die financiering is niet structureel. NWO onderzoekt of ze de Rubiconbeurzen in een ander eigen programma kan opnemen.

De Rubiconbeurzen zijn vernoemd naar de rivier die Julius Caesar met zijn leger overstak om de macht in Rome over te nemen. De subsidies zijn een opmaat naar de veni-, vidi- en vici-subsidies voor respectievelijk beginnende, ervaren en zeer ervaren wetenschappers.

Kurvers'onderzoek
Ik zal deze groep wel even leiden
'Individuen in groepen maken vaak gezamenlijk een keuze tussen verschillende alternatieven. Welke individuen een belangrijke rol spelen in deze beslissingen is onbekend. Dit onderzoek kijkt naar de rol van verschillende persoonlijkheden in gezamenlijke beslissingen.'