Nieuws - 12 september 2002

Rozenstekken zonder blad wortelen niet

Rozenstekken zonder blad wortelen niet

Groene vingers zijn niet meer nodig voor het kweken van goede rozenstekken. Onderzoeker Miguel Costa ontrafelde in zijn promotieonderzoek de worteling van stekken. Vooral het blad moet gekoesterd worden.

Rozen stekken gaat welhaast vanzelf. Miguel Costa ontdekte dat het blad hierbij een hoofdrol vervult. De fotosynthese in het blad, die tijdens het wortelen van de stek plaatsvindt, speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van de plant. Factoren als de hoeveelheid licht en kooldioxide in de kas hebben dan ook direct invloed op de wortelvorming. Costa: "Snijrozen zijn een jaar of vijf in productie. Goed gewortelde stekken leveren een gelijkmatiger hoeveelheid rozen en tuinders weten graag waar ze aan toe zijn." De resultaten van het onderzoek, dat werd betaald door de Portugese Stichting voor wetenschap en technologie, zouden in de toekomst de basis kunnen zijn voor een model waarmee de kwaliteit van de stek beoordeeld kan worden. | Y.d.H.

Joaquim Miguel Rangel de Cunha Costa promoveert op 16 september bij prof. Hugo Challa, hoogleraar Tuinbouwbedrijfstechnologie, en Michiel Willems, hoogleraar Plantkunde