Nieuws - 25 oktober 2001

Rozen voor robots

Rozen voor robots

Omdat de glastuinbouw zo moeilijk aan werknemers kan komen, ontwikkelt het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) in Aalsmeer een geautomatiseerd teeltsysteem voor rozen. Robots moeten uiteindelijk de rozenstruiken verzorgen en de bloemen oogsten. Een eerste stap, synchronisatie van de groei van de struiken, waardoor ze tegelijk oogstklaar zijn, is gelukt.

Het PPO heeft een synchronisatiemethode ontwikkeld, waarbij het uitlopen van de rozenstekken tijdelijk wordt geremd. De 'rem' gaat er bij alle struiken op hetzelfde moment af, zodat ze direct na het uitplanten allemaal tegelijk beginnen uit te lopen en zich verder synchroon ontwikkelen.

Hoe die rem werkt, kan onderzoeker dr. ir. Hendrik Jan van Telgen nog niet zeggen, omdat de octrooiaanvraag op de methode nog loopt. In proeven duurde de oogst van de eerste tot de laatste bloem van een partij niet meer een kleine maand, zoals gebruikelijk, maar een kleine week.

Een volgende stap in het onderzoek is het transport van rozenstruiken in de kas. Het PPO kiest namelijk voor het Japanse systeem om de planten langs de robot te sturen. Dit is een ander uitgangspunt dan het IMAG, dat zijn robot de kas instuurt langs de planten. | M.H.