Nieuws - 17 maart 2011

Rotterdammers staan open voor andere culturen

tekst:
Joris Tielens

Wie vaak naar Wilders luistert zal het misschien niet geloven, maar geboren en getogen Rotterdammers hebben behoefte aan contact met nieuwkomers en zijn bovendien bereid zich aan te passen aan andere culturen.

markt_rotterdam.jpg
Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningse Wetenschapswinkel. Communicatiewetenschappers interviewden nieuwe en 'oude' autochtone Rotterdammers naar aanleiding van het project Welkom in Rotterdam. Dat organiseert ontmoetingen tussen oude en nieuwe bewoners die samen op stap gaan in de stad. Doel is meer wederzijds begrip en vertrouwen. De studie liet zien dat het project - welliswaar bescheiden - bijdroeg aan meer sociale cohesie.
'De geïnterviewde autochtone Rotterdammers bleken grote behoefte te hebben aan contact met mensen uit andere culturen', vertelt prof Noëlle Aarts. 'En ze staan open voor een integratie van twee kanten. Nieuwkomers hoeven zich van hen niet als enige aan te passen. De Rotterdammers vinden dat dé Nederlandse identiteit niet bestaat, zijn nieuwsgierig naar anderen en willen graag dat nieuwkomers zich thuisvoelen.'
De ontmoetingen tussen culturen hoeven niet tot diepe vriendschap te leiden. Ook wat de onderzoekers 'lichte contacten' noemen, zoals in het project georganiseerd, leiden al tot meer inlevingsvermogen en begrip. Aarts: 'Verandering gaat via taal, door gesprekken. Wie je ontmoet op straat en wie je spreekt krijgt een gezicht en dat is gelukkig evenzogoed van invloed op het wereldbeeld van mensen als de boodschappen van Geert Wilders.' Woensdag16 Maart gingen lokale politici in Rotterdam in debat naar aanleiding van het rapport. Het debat werd door de Wetenschapswinkel en Welkom in Rotterdam georganiseerd.