Nieuws - 19 augustus 2014

'Roosters aanpassen of minder geld'

tekst:
Nicolette Meerstadt

Universiteiten moeten minister Bussemaker helpen met haar bezuiniging op de ov-studentenkaart. Als ze hun roosters niet aanpassen, krijgen ze in de toekomst minder geld dan voorzien.

Dat zegt Bussemaker in een interview met het Hoger Onderwijs Persbureau dat morgen verschijnt. Het kabinet wil 200 miljoen euro op de ov-studentenkaart bezuinigen. Dat lukt alleen als studenten minder in de spits gaan reizen. Daarom zouden sommige onderwijsinstellingen hun roosters moeten veranderen.

Als ze dat niet doen, blijft er minder geld voor onderwijs over. ‘Een deel van de investeringen gaat dan aan de universiteiten voorbij. Dat lijkt me een goede reden om serieus mee te denken’, aldus Bussemaker. 

Voor Wageningen Universiteit lijkt dat een schier onmogelijke opgave. ‘Uiteraard zijn wij bereid mee te denken’, reageert woordvoerder Simon Vink desgevraagd. ‘Maar de planning is al zo effectief en efficiënt dat dit geen realistisch idee is.’ Studenten hebben vaak acht uur per dag nodig voor colleges en practica. ‘Het is echt nodig om om half negen te beginnen’, aldus Vink. ‘Zeker als je studenten en docenten de kans wil geven te lunchen en te dineren.’