Student - 19 augustus 2014

'Roosters aanpassen of minder geld'

tekst:
Nicolette Meerstadt
6

Universiteiten moeten minister Bussemaker helpen met haar bezuiniging op de ov-studentenkaart. Als ze hun roosters niet aanpassen, krijgen ze in de toekomst minder geld dan voorzien.

Dat zegt Bussemaker in een interview met het Hoger Onderwijs Persbureau dat morgen verschijnt. Het kabinet wil 200 miljoen euro op de ov-studentenkaart bezuinigen. Dat lukt alleen als studenten minder in de spits gaan reizen. Daarom zouden sommige onderwijsinstellingen hun roosters moeten veranderen.

Als ze dat niet doen, blijft er minder geld voor onderwijs over. ‘Een deel van de investeringen gaat dan aan de universiteiten voorbij. Dat lijkt me een goede reden om serieus mee te denken’, aldus Bussemaker.

Voor Wageningen Universiteit lijkt dat een schier onmogelijke opgave. ‘Uiteraard zijn wij bereid mee te denken’, reageert woordvoerder Simon Vink desgevraagd. ‘Maar de planning is al zo effectief en efficiënt dat dit geen realistisch idee is.’ Studenten hebben vaak acht uur per dag nodig voor colleges en practica. ‘Het is echt nodig om om half negen te beginnen’, aldus Vink. ‘Zeker als je studenten en docenten de kans wil geven te lunchen en te dineren.’

Re:acties 6

• Gerben

Voor de reiziger verandert er verder niets. Uiteindelijk zal de student toch dagelijks naar de Uni moeten. Laatste keer dat ik keek had je in de spits niet meer voordeel van je studenten-OV dan daarbuiten. (i.e. kaartjes zijn toch even duur?/) Daarbij maken universiteiten toch al minder winst met minder efficiënte roostering, omdat die, ehm, minder efficiënt zijn...

• Henk de Vries

@Rob. In het buitenland klopt dat ja. Maar het gros van je studerende tijd verblijft men in NL. Het zou dus pas verschil maken als je een vergoeding ipv ov-kaart kreeg, gedurende deze - pak weg - 4 jaar.

• Cash is King

Als ze die OV-kaart nou eens gewoon optioneel maken en mij de helft van het geld geven dat ze besparen als ik hem niet aanvraag, dan is er voor iedereen een win-win situatie dunkt me.

• Rob

Volgens mij is hij al optioneel. Toen ik in het buitenland zat, leverde ik hem ook in tegen 70E p/m

• reiziger

Waarom later beginnen, kan ook eerder, dus voor de spits uit ! Beginnen om 7 uur, waarom niet. Ook voor docenten makkelijker te reizen, nog geen files.... Of de studenten wakker zijn is iets anders.

• Kees

En dat is dan weer schier onmogelijk voor Wageningen omdat het niet bereikbaar is. Voor mij was het al onmogelijk om voor half 9 in Wageningen te zijn als ik bij mijn ouders was blijven wonen.

• Gelderlander

achjoh, Wageningen valt toch niet onder het ministerie van Onderwijs, maar onder Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Zolang Kamp nog blijft nadenken, is er niets aan de hand :)

• Anna

Heel grappig. Nu weer even serieus graag, mevrouw Bussemaker.