Nieuws - 30 oktober 2018

Rookplek is van kleur verschoten

tekst:
Roelof Kleis

De rookplek naast atlas is zijn felle kleurtjes kwijt. De felgekleurde banen van de parasol zijn overgeschilderd met grijze verf. Dat past volgens deskundigen beter bij de campus.

© Roelof Kleis

De rookplek naast Atlas is onderdeel van de natte natuurtuin. Rokers vieren er onder een grote parasol van kunststof hun verslaving bot met uitzicht op de tuin. De parasol werd in 2013 geplaatst en wordt, zeker bij mooi weer, regelmatig gebruikt. De parasol voegt een vrolijke noot toe aan het nog altijd wat kale landschap van de natuurtuin. Te vrolijk, blijkt nu.

Eenheid
'Iedere landschapsarchitect die ik de loop der jaren op de campus heb gehad verfoeide het parasolletje’, laat parkmanager Elike Wijnheijmer van het Facilitair Bedrijf weten. ‘De veelkleurige parasol viel uit de toon. Vandaar dat we hem in dezelfde kleur hebben geschilderd als de rookparasols bij Forum en Orion.’ De kleur moet volgens Wijnheijmer wijken voor het streven naar ‘eenheid in alle functionele inrichtingselementen’ op de
campus.

Het gaat om een combinatie van rustige kleurstellingen en een consistent gebruik van natuurlijke materialen
Marc Lamers

‘We gebruiken consequent beton, (onbewerkt) hout, metaal en rustige grijstinten’, licht Wijnheijmer toe. ‘Zo zijn bijvoorbeeld onlangs ook de elektriciteitskastjes allemaal antracietkleurig geverfd, zodat ze minder opvallen in de omgeving.’ Daaruit moet volgens hoofd communicatie Marc Lamers niet de conclusie worden getrokken dat grijs de uitstraling is die WUR nastreeft.

Uitstraling
'Het gaat om een combinatie van rustige kleurstellingen en een consistent gebruik van natuurlijke materialen. Dat is de uitstraling die we willen', voegt hij toe. Daarmee geven we ook uiting aan de wens van de gemeente ten aanzien van de beeldkwaliteit van de functionele elementen. Die gedachte was er in 2013 toen de parasol werd gebouwd nog niet.’ Overigens is alleen de bovenkant van de parasol aangepakt. De onderkant is nog even bont als voorheen.

De gemeente leverde onlangs kritiek op de campusinrichting. Volgens de gemeente is het op sommige plekken een rommeltje. Dat gold met name de plek waar het nieuwe carillon wordt geplaatst. De betonnen sokkel staat er inmiddels. Het carillon wordt op 9 november bij de afsluiting van het jubileumjaar onthuld.