Organisatie - 4 juli 2017

Rondweg dwars over de campus

tekst:
Roelof Kleis
9

De Wageningse gemeenteraad wil een rondweg strak om de campus die dwars door de stallen van Carus loopt. Daarmee wordt het Dassenbos gespaard.

De rondweg moet hier komen, tussen Dassenbos (links) en de vijver. In de verte te stallen die moeten wijken. © Roelof Kleis

Dat was de verrassende uitkomst van de al jaren lopende discussie hoe de bereikbaarheid van de stad aan de kant van de campus te verbeteren. De coalitiepartijen GroenLinks, D66 en de Stadspartij toverden ter elfder ure deze nieuwe variant uit de hoed. Tot hoon van de oppositie, die zelf overigens ook  tot op het bot verdeeld is over de te nemen maatregelen.

Onverteerbaar
De coalitie torpedeert hiermee het voorstel van het eigen college. Dat stelde na een lang voortraject uiteindelijk een rondweg om de campus voor langs de westkant van het Dassenbos. Maar dat bleek ‘onverteerbaar’ voor GroenLinks, dat niet bereid is het Dassenbos en het stiltegebied in het Binnenveld op te offeren aan asfalt. ‘Daarom hebben we gezocht naar een formulering die beide gebieden spaart.’

Dit voorstel heeft een draagvlak van precies veertien personen
Peter de Haan (ChristenUnie)

Het traject dat de coalitie wil moet oostwest zo dicht mogelijk langs de campus (kassen van Radix) lopen en noordwest zo ver mogelijk van de woonwijk Noordwest af en oostelijk van het Dassenbos. Dat betekent een doorsnijding van de stallen van Carus op de campus. De nieuwe route kruist vervolgens de busbaan en wringt zich tussen Rikilt en de sterflat Dijkgraaf naar de Nijenoordallee.

Belachelijk
De oppositie reageerde furieus op het plan. ‘We maken Wageningen bij de provincie volslagen belachelijk’, merkte VVD-voorman Marc Kiel op. ‘Dit is een wanhoopsamendement’, legde CDA-er Martijn Weenink de vinger op de zere plek. ‘Dit voorstel heeft een draagvlak van precies veertien personen’, sneerde Peter de Haan (ChristenUnie).

rondwegomdassenbos2.jpg

Harold van Roekel (Hart voor Wageningen) deed er nog een schepje bovenop. ‘Ik loop al 30 jaar mee in de raad, maar zo bont heb ik het nog nooit gehad. De coalitiepartijen flansen in een achterkamerje een plan in elkaar, dat haaks staat op alle gemaakte afspraken. Een plan dat bovendien minimaal 10 miljoen extra gaat kosten dan het collegevoorstel.’

Die 10 miljoen zijn volgens de raad van bestuur van Wageningen University & Research de kosten voor de sloop van de stallen. Maar als het aan de WUR ligt, komt het niet zover. ‘Ik ben verbijsterd’, reageerde WUR-woordvoerder Simon Vink na afloop. ‘We zijn bijna twee jaar met elkaar in gesprek in stuurgroep en projectgroep en dan komt er dit uit: we gaan dwars door de WUR-gebouwen. No way.’

Verkiezingsbelofte
Het voorstel van de coalitie is een zwaarbevochten compromis, legden de drie partijen uit. Zowel GroenLinks, D66 als de Stadspartij schenden met een rondweg om de campus een harde verkiezingsbelofte. ‘Maar we hebben ook beloofd de problemen op de Nijnenoorallee op te lossen’, reageerde D66-leider Peter Veldman op dat verwijt. ‘Alle andere oplossingen zijn niet haalbaar. Dan moet je verder kijken.’ Rien Bor (Stadspartij) maakte zich ervan af door op te merken dat campusterrein geen Binenenveld is.

Dat Dassenbos interesseert me eigenlijk niks, maar we willen geen weg over de Dijkgraaf
Rien Bor (Stadspartij)

Bor benadrukte bovendien dat ingrijpen van de provincie dreigt als Wageningen er zelf niet uit komt. ‘We moeten dus wel een besluit nemen. Dat Dassenbos interesseert me eigenlijk niks, maar we willen geen weg over de Dijkgraaf. En dat gebeurt wel als je het aan de provincie overlaat.’ Van Vulpen (GroenLinks): ‘Met dit besluit halen we het uiterste binnen voor de natuur. Dit verandert een onverteerbaar voorstel in een bittere pil. Daar ben ik ondanks alles toch een beetje trots op.’

Of de weg er komt is al met al uiterst ongewis. Hoe de provincie denkt over de jongste Wageningse ‘move’ is nog niet bekend. Zonder de medewerking van WUR is de weg niet aan te leggen. Datzelfde geldt voor studentenhuisvester Idealis op wiens terrein de aansluiting komt van de nieuwe weg op de Nijenoordallee.

Re:acties 9

 • Roel BOSMA

  Heeft iemand ooit wel bedacht dat het probleem van verkeersdrukte rond Wageningen nooit opgelost kan worden op een conventionele manier. Dit omdat er altijd verkeer van en naar de A-12 bij Ede zal komen zolang er maar een beetje kans is dat deze route langs Wageningen minder tijd kost dan over Grijsoord naar de A-50 bij Renkum of over Veenendaal naar de brug bij Rhenen richting de A-15, en vice-versa.

  Het zal dus altijd druk blijven, en geen enkel rondweg zal daarbij helpen. Enige oplossing: alle routewijzers houden de gebruikers voor het lapje en tellen vele minuten extra voor de reistijd via de route Wageningen.

  Reageer
 • Kersenpitje

  Wat een treurnis allemaal, niet meer te volgen voor mij en alle inwoners van Wageningen

  Reageer
 • webredactie Resource

  Testreactie door webredactie

  Reageer
 • Ries

  Totaal verkeerde beslissing , lost de problemen niet op voor de lange termijn,
  Tevens kapitaal vernietiging wat de belastingbetaler moet ophoesten!
  Het beste is een nieuwe ringweg die start bij bennekon, om noordwest en nieuw kortenoord heen en uit komt bij de gamma.
  Klaar de 1e 50 jaar !

  Reageer
 • Rob Jongman

  De ontwikkeling van de rondweg en daarmee van de westelijke ontsluiting van Wageningen UR is klassieke salamitactiek. Eerst kwam er na overleg tussen WUR, gemeente en de bewoners van Noordwest geen westelijke ontsluiting voor auto's, maar een busbaan en fietspad, dat zeker noodzakelijk was. De busbaan kreeg slagbomen tegen sluipverkeer en nu komt op basis van de cijfers die er toen ook lagen, naast de noordelijke ontsluiting, toch de rondweg om de Campus. Het voorstel van de raad is misschien een draak, maar het minst slechte van alle, behalve het verbeteren van de Mansholtlaan vanaf de Droevendaalsesteeg tot en met kruispunt Nijenoordallee/Grindweg.

  Reageer
 • MJ

  Mooi dat deze wekelijkse rubriek nu in een qlimax zit, je proeft het zuur en de ellende in deze Kafkaëske toestanden. Voor de neutrale toeschouwer is dit top entertainment à la Jiskefet. Ga zo door, ben benieuwd naar het artikel van volgende week.

  Oh, mocht dit seizoen ooit tot een einde komen, is er nog ergens anders een dassenbosje of een beverpoelletje, Een slangenenkuiltje...? Er hoeven overigens niet écht slangen of bevers te zitten. Het gaat hier om hypothetische dieren, in dit universum van Kafka.

  Reageer
  • fret

   Ik stel voor dat de Resource weer begint met een nieuwe 2 wekelijkse strip met de rondweg als onderwerp. Hoofdrolspelers oa. De gemeenteraad; de meneer van de provincie, Actiegroep NoordWest, actiegroep Red de das in het bos, Simon Vink...

 • MJ

  Mooi dat deze wekelijkse rubriek nu in een qlimax zit, je proeft het zuur en de ellende in deze Kafkaëske toestanden. Voor de neutrale toeschouwer is dit top entertainment à la Jiskefet. Ga zo door, ben benieuwd naar het artikel van volgende week.

  Oh, mocht dit seizoen ooit tot een einde komen, is er nog ergens anders een dassenbosje of een beverpoelletje, Een slangenenkuiltje...? Er hoeven overigens niet écht slangen of bevers te zitten. Het gaat hier om hypothetische dieren, in dit universum van Kafka.


  Reageer
  • fret

   Kan er niet een nieuwe strip gestart worden door de resource redactie, gebaseerd op dit onderwerp. De meneer van de province, de gemeenteraad, Simon Vink, actiegroep red-de-das-in-het-bos, actiegroep OostWest.... Zo maar enkele hoofdpersonages.


Re:ageer