Nieuws - 6 juni 2002

Rondje Rijnsteeg herleeft

Rondje Rijnsteeg herleeft

Na een onderbreking van twee jaar is de oudste estafetteloop van Wageningen weer in ere hersteld. Rondje Rijnsteeg is dinsdagavond 4 juni voor de negentiende keer gelopen.

In zomerse temperaturen liepen uiteindelijk dertien teams met elk zes lopers, waarvan tenminste twee vrouwen. Er waren drie prijzen te vergeven. De eerste prijs voor het snelste team, een tweede prijs voor het middelste team. Nieuw dit jaar was de uitreiking van een originaliteitsprijs. Voor deze derde prijs moesten teams met een zo origineel mogelijk doorgeef-item lopen.

Het startschot werd gelost door een echt klappertjespistool bij de Rijnsteeg. Vuurder was Casper Vroemen, die zelf al verschillende zilveren en bronzen medailles op zijn naam heeft staan. Nooit goud of de Olympische Spelen, dat laat hij over aan zijn tweelingbroer. De lopers hadden het niet makkelijk op deze warme avond met een temperatuur rond de 23 graden.

Organisator van deze estafetteloop is Martin Heutink. Voorheen lag de organisatie meestal bij de commissie van de Rijnsteegflat. Maar doordat het om organisatorische redenen niet meer van de grond kwam, besloot Heutink het zelf maar te doen. Ooit floreerde de loop zelfs met een maximum gestelde deelname van zestig teams.

Iedere loper moest deze avond een afstand van 4,18 kilometer afleggen. De route was via de Rijnsteeg het Binnenveld in. Langs de Bennekomsesteeg en het fietspad van de Nijenoordallee naar de Dijkgraaf en zo weer terug naar de Rijnsteeg. Hier stond smachtend de volgende loper te wachten bij de ingang van de flat. Vanuit een studentenkamer werden de tijden ingevoerd in de computer.

De baancommissarisen die langs de route opgesteld stonden, gaven een cijfer voor het origineelste doorgeef-item. Dit bleek een zeer wisselvallige beoordeling, en riekte af en toe naar omkoping. Zo werd de steeds maar kleiner wordende komkommer met hoge cijfers beoordeeld omdat er zo nu en dan een stukje werd gedoneerd aan de commissarissen. Verder kwamen een barbie zonder benen, een ingedeukte koekenpan en een banaan langs.

Om elf uur was de prijsuitreiking in de flatkroeg. Winnaar werd Don't mess with Rijnsteeg 6 met een totale tijd van 1 uur en 38 seconden. De originaliteitsprijs ging naar de stemvork van Buicie. Toen de organisatie even na negen uur 's avonds bij de supermarkt aankwam om de alcoholische prijzen te kopen, stonden ze voor een gesloten deur. Op het laatste nippertje vonden ze nog een caf? als sponsor. | E.T.