Nieuws - 2 september 2014

Rommelen met risotto

tekst:
Rob Goossens

Louise Fresco, bestuursvoorzitter van Wageningen UR, nam vanmiddag het eerste exemplaar in ontvangst van ‘Food for Students’ een kookboek van en voor Wageningse studenten. Zelf droeg ze een recept bij voor risotto.

‘Interessant’, zegt Fresco bedachtzaam als ze een hapje neemt van het risottogerecht dat gemaakt is door de enige mannelijke deelnemer aan de risotto-cookout.  Het publiek gniffelt, de drie andere deelnemers huiveren. Het leek zo’n goed idee, meedoen aan een wedstrijd voor het maken van het lekkerste risottogerecht.

De vier studentkoks staan in de open lucht bij de gisteren geopende Beachclub. Na de presentatie van het kookboek zijn zij aan de beurt. Maar bij haar inleiding blijkt al dat Fresco de risottolat hoog legt. Risotto is misschien wel het moeilijkste gerecht om te maken, legt ze uit. De enige rijstsoort die echt voldoet is arborio, en over het chemische proces dat komt kijken bij de bereiding kun je gemakkelijk een thesis schrijven, zo houdt ze het publiek voor.

Dan de beoordeling van de vier gerechten. ‘Interessant’. ‘Interessant’. ‘Heel interessant’. Uiteindelijk scoren twee deelnemers een ‘heel interessant’, het is duidelijk dat de strijd tussen hen gaat, maar Louise laat ze nog even bungelen. Een nieuwe verhandeling volgt over smaak, ingrediënten, textuur. De gepresenteerde recepten zijn erg rijk, constateert ze, wat geen aanbeveling is voor een gerecht dat uit de Italiaanse sloppenwijken komt. ‘Jullie weten toch dat de beste koks niet meer dan drie ingrediënten gebruiken?’, vraagt ze streng aan de deelnemers, die moedeloos een blik werpen op hun eigen complexe maaksels.

Het publiek smult daarentegen van Fresco’s risottoshow. Na nog een laatste uitweiding over de invloed van saffraan op de kleurstelling van het rijstgerecht, wijst ze toch een winnaar aan. Dat is Erika Krabbendam, niet afkomstig uit de voedingshoek, maar een studente Bodem, water en atmosfeer. Haar risotto met geitenkaas en pompoen was de beste van de vier. Wie wil weten hoe risottomeester Louise Fresco het zelf zou doen, moet in het kookboek kijken.


Het kookboek Food for Students is voor 14,95 in de WUR-shop, bij de Beachclub en via internet. Wil jij een exemplaar winnen? Kook een van de recepten en deel je resultaat op je sociale medium naar keuze met #f4sl. Je vindt een paar recepten op wageningenuniversity.nl/f4sl. Begin oktober kiest Resource een winnaar.


cover kookboek.jpg