Nieuws - 14 december 2006

Rol van wilde grazers bij verspreiding koeiengriep klein

Heckrunderen en edelherten vormen geen belemmering voor de bestrijding van de koeiengriep in de veehouderij, stelt promovenda Liesbeth Mollema. Ze onderzocht de verspreiding van het bovine herpesvirus, de veroorzaker van koeiengriep, onder wilde grazers.

Veehouders willen dit virus het liefst uitroeien, maar twijfelen aan het nut van bestrijding omdat dierpopulaties in natuurgebieden ook besmet kunnen zijn. Mollema onderzocht daarom de niet-gevaccineerde populaties heckrunderen en edelherten in de Oostvaardersplassen en twee grote gevaccineerde kuddes heckrunderen.
De herten kunnen besmet worden met het virus, maar desondanks is er onder de edelherten geen verspreiding aangetoond. Ook de kans dat een virusbesmetting bij heckrunderen in de Oostvaardersplassen overspringt naar gehouden koeien is heel klein, aldus Mollema. Er ligt nu slechts één koeienbedrijf op minder dan een kilometer van het natuurgebied. ‘Dit ene bedrijf zou gemiddeld één keer in de acht jaar besmet kunnen worden’, constateert Mollema. / Gert van Maanen

Liesbeth Mollema promoveerde woensdag 13 december bij prof. Mart de Jong, hoogleraar Kwantitatieve veterinaire epidemiologie.