Nieuws - 1 januari 1970

Roem

,,Het was overdonderend’’, zegt prof. Johan van Leeuwen. Naar aanleiding van zijn publicatie over de tong van de kameleon liepen de landelijke media de deur bij hem plat. Science, Teleac, Natuurwetenschap & Techniek, de Gelderlander en de GPD interviewden hem, en de hoogleraar mocht plaatsnemen aan tafel bij Frits Barend en Henk van Dorp.

Aanvankelijk zou Van Leeuwen twaalf minuten in het programma krijgen. Het werden er vijf. ,,Er was een scheidsrechter die een wedstrijd tussen Jong Ajax en Jong Feyenoord had bijgewoond. Die moest ertussen. In het programma is voetbal nu eenmaal belangrijker dan wetenschap.’’
Van Leeuwen had zich eigenlijk voorgenomen zijn nieuwe status als BN-er te gebruiken om aandacht te vragen voor de benarde positie van het dier dat hij bestudeerde. ,,Tot voor kort vingen Afrikaanse jagers jaarlijks zo’n honderdduizend dieren weg uit het wild, omdat kameleons zulke populaire huisdieren zijn. En wat erger is: door de ontbossing vermindert de omvang van het leefmilieu van de kameleon in sneltreinvaart.’’ Maar daarvoor was te weinig tijd. | W.K.