Student - 7 april 2015

tekst:
Linda van der Nat
5

De eerstejaars roeisters van W.S.R. Argo hebben hun favorietenrol waargemaakt. Mylène, Marissa, Floor, Deanne en stuur Kim wisten als eersten te eindigen in hun klasse tijdens de Varsity, de belangrijkste roeiwedstrijd van het jaar.

Op het Amsterdam-Rijnkanaal versloegen de Argonautes met enkele bootlengtes verschil hun concurrenten uit Amsterdam en Groningen. ‘Er waren best wel verwachtingen dat we zouden winnen,’ vertelt Deanne Verkroost. ‘Vanuit onszelf, maar ook vanuit Argo. We wisten dat we het konden, maar we moesten het nog wel waarmaken. Het was dan ook een hele opluchting toen we het kanonschot hoorden en wisten dat we het blik binnen hadden.’

STU_varsity2015.jpg

Tijdens de voorwedstrijden werden de ‘Lichte Dames’ nog tweede achter de Leidse roeisters van Njord. Deanne: ‘Dat was geen reden tot paniek omdat we zagen dat Njord echt alles had gegeven om ons te pakken. Wij wisten dat de snelste drie doorgingen naar de finale dus we hadden ons nog een beetje gespaard.’ Tijdens de finale was het snel bekeken. ‘Het startje bij de finale was net iets minder, maar toch lagen we meteen voor op de rest van het veld.’ Na 500 meter pakten de dames een duidelijke voorsprong die ze niet meer uit handen gaven.

De Argonautes staan nu bovenaan in het Eerstejaarsklassement.

UPDATE: Overigens zijn de Lichte Dames niet de enigen die blik wisten te trekken. De eerstejaars Zware Heren wonnen hun finale ook. Een speciale overwinning, want het was voor het eerst in 36 jaar dat de Jonge Acht van Argo wist te winnen op de Varsity. Bovendien was het de eerste overwinning voor de mannen.

Re:acties 5

• Ivan

Wellicht een artikel waard

Felicitaties voor beide ploegen

Klein detail is wel dat deze boten strijden in het eerstejaars klassement waar veel andere boten varen met "echte" eerstejaars roeiers (roeiers die weinig ervaring hebben) vaart Argo met boten die voornamelijk gevuld zijn met ouderejaars roeiers.

• Argo Wint de Varsity

Als je geen leek bent in de roeiwereld, weet je dat elke boot in het "eerstejaars" klassement gevuld is met een x aantal jeugdroeiers, een x aantal meerderejaars (oud-competitie) roeier of één tot drie wedstrijdroeiers die in eerdere jaren niet geblikt hebben.

Het eerstejaars achten veld is niet voor niets een van de zwaarste velden in het studentenroeien.

• Marten B.

Volgens de regels mogen er in het eerstejaars achten veld 3 ervaren roeiers mee doen. Ervaren betekent dat je eerder mee hebt gedaan aan roei wedstrijden maar nog nooit geblikt (gewonnen) hebt. Dit is juist zo om de kleinere roeiverenigingen in Nederland (Argo!, Euros, Phocas etc. de niet randstad universiteiten) met kleinere aanwas van nieuwe leden een kans te geven in klassement. Voor Argo zijn de overwinningen van de lichte dames en mannen heel goed omdat het het wedstrijdroeien aantrekkelijker maakt. misschien kan er hierdoor straks wel een competitieve mannen acht op het water gelegd worden met enkel 'echte' eerstejaars. Ik weet niet van wie deze reactie komt; een slechte verliezer of iemand die gewoon een hekel heeft aan Argo.

• Wakker Vlees

@Marten B

Beetje kort door de bocht direct de aanname te maken dat 10 een slechte verliezer is of een hekel heeft aan Argo, louter omdat hij de term "eerstejaars" betwijfeld. Ik schat eerder in dat het een persoon betreft die wel enigszins verstand heeft van roeien maar niet op de hoogte is van de regels zoals hierboven zijn vermeld door 'Argo wint de Varsity'.

• ouwe pikkenbaas

Idd, erg jammer dat de resource geen aandacht schenkt aan de jonge acht. Toch wel het op een na belangrijkste nummer op de Varsity.

• Daniel Dreadson

Gefeliciteerd Dames!

• Argonaut

Wellicht een eervolle vermelding waard en minstens zo bijzonder: De zware acht heeft die dag ook weten te blikken.

• Piet

Goed gedaan Argonauten!

• Linda van der Nat - Redactie

Daar heb je helemaal gelijk in. Deanne heeft me gewezen op het bijzondere van deze overwinning. Ik heb een update toegevoegd.